Verslag Rinus van de 60 van Texel met beeldverslag

Rinus van der Wal: “In de verte daar bij die kerktoren moet de finish wezen en ik hoor nog 3 km te gaan en de lammeren mekkeren mij richting finish. Nog een vervelende heuvel van vals plat en schuin wind tegen en dan gelukkig naar beneden naar de finish..

Elke 2 jaar tijdens de paasdagen de Zestig van Texel, dit keer was het kouder als anders en veel wind, lees het verslag en video beelden.

De boot naar Texel was zo gevonden 2e paasdag ochtend en al veel lopers verzamelen zich voor de “grote” ultra run op het mooie schapen eiland. De overtocht kosten 2,50 euro en binnen 20 minuten zit je aan de overkant en na een klein stukje lopen ben je bij de start. Natuurlijk vele bekenden en een praatje hier en een praatje daar, startnummers opspelden en dan de start met ruim 400 deelnemers.

De 120km lopers(ja die zijn er ook) zijn die ochtend al vroeg gestart en de meesten van die lopers zijn al begonnen aan hun tweede rondje Texel. Wij zijn nog vers en al snel loop ik samen met Mo, en al kletsend lopen we na bijna 5 km helemaal achter aan en we schrikken er zelf van!, jeetje, iets te langzaam of gaat iedereen zo snel?.

Bij de grote zandvlakte de horst beginnen we rustig met inhalen en zo komen we bekenden tegen zoals Bjorn, Hans enz. Met Veerle lopen we nog een tijdje op richting strandafgang richting de bossen van Texel. Veerle zien we als een raket weggaan en als dat maar goed gaat zeggen we nog tegen elkaar. Ik blijf samen met Mo en ook Barry en Sylvia op de fiets als support en zo maken we km richting het tweede strand stuk De wind is aangewakkerd en nog steeds volle wind tegen en af en toe halen we natte voeten door de grijparmen van de zee. Met vloed is het altijd lastig en Mo en ik zelf wisselen af als windvanger en voordat we het weten gaan we richting duin en heuvels.

Al snel komen we Ferry tegen die voor de 120km gaat en hij loopt in mijn beleving best wel goed en hij zelf is nog niet overtuigd of hij de tijdslimiet gaat halen(later blijkt van wel). De wind gaat steeds harder en op de ruige open vlaktes is het beulen tegen wind en zandpaden. Gelukkig is het prachtig weer maar wel koud, dat wel. Dan het laatste zand duin paden en niet ver van de vuurtoren van Cocksdorp is daar de vrouw van Mo die gaat mee fietsen. Onze Mo krijgt vleugels en ik zie hem steeds verder van mij vandaan lopen, wat nu? Ik besluit om de afstand te overbruggen en dat gaat gemakkelijk en gezamenlijk gaan we steeds meer versnellen en na de vuurtoren is het wind in de rug en harde ondergrond en nu vlammen en velen inhalen. Onze Rob, Veerle, Gerard enz. komen we tegen en Mo geeft aan dat we te snel gaan. Ik wil wel sneller, maar luister en maar goed ook want bij km 45 gaat het ademen moeizamer en ook de benen gaan vreemd voelen. Nu moet ik Mo tegen houden en in de polderdorpjes gaat het licht langzaam uit en nog 10km te gaan.

Ik vertel Mo dat hij moet gaan en loop je eigen tempo, maar hij blijft aangeven dat ik het tempo moet verhogen en dat lukt zeker nog een lange tijd. Ondertussen komen we zelfs Joop Keizer tegen, dik in de 70 jaar en nog zo super lopen, wow. Ook zien we Ritchie met Martine voor de 120km en natuurlijk een Rotterdams geintje en verder gaan we. Met in de verte Oudeschild laat ik Mo gaan, ga maar Mo en trakteer Martine op een extra gelletje voor Ritchie, die was door zijn gelletjes heen.

Gelukkig blijft de vrouw van Mo bij mij fietsen en we kletsen wat onderweg, veel kletsen kan ik niet, maar kan mij weer redelijk herstellen en begin weer in te halen. Oudeschild is mooi als toerist maar als ultra runner erg lastig met hier en daar een klim dijkje. Dan in de verte daar bij die kerktoren moet de finish wezen en ik hoor nog 3 km te gaan en de lammeren mekkeren mij richting finish. Dan nog een vervelende heuvel van vals plat en schuin wind tegen en dan gelukkig naar beneden naar de finish. Ik bedank natuurlijk de vrouw van Mo voor de support en ik hoor mij naam schreeuwen en het is Petra met supporters en dan na 6:23:50 uur finish. Natuurlijk best wel moe, maar gelukkig niet kapot krijgen we soep en ik loop direct door naar de omkleedruimte om op tijd de bus en boot te nemen richting huis. Natuurlijk de vele bekenden en een praatje hier en daar en met een mooie zon die onder gaat zijn we in de avond weer thuis.

Kort en bondig:
Prachtige ultra run op een prachtig eiland en het kent vele gezichten qua natuur. Misschien iets te langzaam gestart en in het midden stuk behoorlijk wezen versnellen en de laatste 10km op een iets lager tempo. Fijn de vele bekende lopers die je tegen komt en een soort familie ontmoeting, erg fijn.
Natuurlijk de vrouw van Mo bedankt voor de support op de fiets en dat helpt zeker wel. We kunnen terug kijken op een mooie dag en de eindtijd een iets langzamer als 2 jaar geleden, dus dat zit zeker wel goed.

Rinus van der Wal

NB. De website van Rinus is: http://www.rinusrunning.nl
Zoals we van Rinus gewend zijn heeft hij ook van de zestig van Texel weer een beeldverslag gemaakt: http://www.youtube.com/watch?v=6lQQw9Pkszg&list=UU26SZux72a7WA9COQgTnBQQ&index=1