Trail Crêtes de Spa

Erik Berendsen maakte zijn debuut als ultraloper: “Vergeleken bij deze was de vorige skipiste een makkie. Boven aan gekomen een prachtig uitzicht maar zien we ook donkere wolken met sneeuw aankomen met daarbij een koude wind.”

Om 09.00uur zijn van de ruim 500 voorinschrijvingen 425 deelnemers aan de start van de 55 km lange trail begonnen. In het eerste deel zitten veel heuvels en passeren wij diverse bruggetjes. Na de eerste controle/bevoorrading post gaan we aan de eerste echte steile klim beginnen(helling naar la Sauvenière). Hierna gaan we richting de eerste skipiste Thier de Rexhons. Er lag een pak sneeuw van ongeveer 10/15 cm op. Deze kon nog met een lekker zonnetje en uit de wind beklommen worden.

Na deze eerste skipiste zakken we af richting La Gleize. Vervolgens gaan we aan de langste beklimming van de dag (2,2 km) beginnen. En als we dan na deze beklimming een pad naar links nemen en denken eindelijk boven, komen we aan de voet van de skipiste Mont des Brumes. De zon is weg als we aan deze zware klim gaan beginnen. Vergeleken bij deze was de vorige skipiste een makkie. Boven aan gekomen een prachtig uitzicht maar zien we ook donkere wolken met sneeuw aankomen met daarbij een koude wind. Hierna volgt een afdaling waar we gelukkig weer snel tussen de bescherming van de bomen lopen. Als je denkt zo even afdalen, krijgen we een lange beklimming tot in Andrimont.

De beklimming naar de derde controle/bevoorrading post op 40,1km is niet zo steil maar heel lang en blijft omhoog gaan. Door sneeuwbuien en koude wind is het deel tussen afdaling skipiste tot de derde post erg zwaar en kwam ik zwaar afgekoeld met ijspegels aan mijn petje aan de top. Gelukkig stond daar Anita mij op te wachten en kon ik mijn petje omruilen voor een loopmuts. Hierna kwam de afdaling nog wel in de sneeuw maar uit de wind. Na tien minuten afdalen begon ik het weer warm te krijgen en ging het looptempo weer omhoog. Richting laatste controle/bevoorrading post kwam de zon terug en werden de laatste hindernissen tot aan de finish zelfs zonder sneeuw genomen. Als je vlak bij finish bent mag je als toegift nog een lus van drie km maken om vervolgens via de achterkant van de baan het laatste stukje op de baan naar de finish te lopen.

Van de 425 deelnemers die om 09.00uur van start zijn gegaan, behaalde uiteindelijk 385 deelnemers de finish en ik was er een van. Gezien mijn voorbereiding ben ik super blij deze volbracht te hebben. Ik heb nog nooit zo lang en zo ver gelopen en heb de 55 km in 7.35.34 afgelegd.

Het is een mooie uitgezette trail met prachtige passages, langs de kabbelende stromingen van Spa en een tocht door de bossen die ik volgend jaar nog wel een keer zou willen lopen.

Erik Berendsen