EK 100 km 2013 Belves

Een wat late voorbeschouwing van het EK 100 km in Belves wat op 27 april wordt gelopen.

Omdat het WK 100 km buiten Europa wordt georganiseerd (Durban Zuid-Afrika), was er dit jaar ruimte voor een Europees Kampioenschap 100 km. Het Franse Belves deed een bid en kregen het EK toegewezen. In het jaar 2000 organiseerden ze in Belves al eens een EK 100 km. De Rus Farit Ganiev werd toen Europees kampioen in een tijd van 6.33.26 en de Hongaarse Edit Berces werd Europees kampioene in een tijd van 7.53.12. Krijn Kroezen werd met een tijd van 8.14.49 beste Nederlander op plek 37. In Belves organiseren ze dit jaar voor de 37e keer de 100 km. Daarmee is het met de 100 km lopen van Biel, Millau, Passatore, Winschoten en Torhout een echte klassieker. Bijzonder is het parcours wat uit een heen en weer route bestaat langs de rivier de Dordogne, met daarin een tweetal ronden. Het parcours is met pylonen afgezet en bijzonder is dat fietsbegeleiders zijn toegestaan. Naast de 100 km wordt er ook een 50 km georganiseerd.

Aan het EK doen 63 mannen en 34 vrouwen mee. Aan de open wedstrijd doen ca. 645 lopers/loopsters mee, voornamelijk van de Franse nationaliteit. Het ultralopen in Frankrijk is enorm populair, niet alleen het traillopen maar ook de traditionele afstanden trekken erg veel deelnemers. Vooral de 100 km van Millau is erg populair, in 2011 haalden hier maar liefst 2446 mensen de finish. Aan de open wedstrijd doen een paar Nederlanders mee. Els Annegarn, vorig jaar de WMA Wereldkampioene in de categorie W55 en Jeroen Romeijn. Voor Jeroen wordt het zijn debuut op de 100 km. Zijn doel is uitlopen in een tijd (net) onder de 8 uur. Op de 50 km doet Ingrid Peperkamp mee, die vorig jaar in Belves de open wedstrijd won. In 2012 organiseerden ze in Belves het Frans kampioenschap.

De Belgen zijn met een grote ploeg vertegenwoordigd bij het EK. Pieter Vermeesch, Johan Watthy, Gino Casier, Gert Mertens, Yves De Dapper en Wouter Decock. Bij de mannen zijn er 12 landen met een landenploeg. Frankrijk en Italië lijken favoriet voor de overwinning bij de ploegen. Een aantal grote namen ontbreken, zo zijn Giorgio Calcaterra en Jonas Buud er niet bij. Ook opvallend is het ontbreken van Duitsland. Er doen 12 mannen mee met een PR onder de 7 uur. Daaronder de Italiaan Alberico Di Cecco, de Spanjaard Asier Cuevas, de Oekraïner Oleksander Holovnytsky, de Fransman Dominque Bordet en de Rus Dimitri Pavlov. Zij zijn de voornaamste kandidaten voor het goud, hoewel Pieter Vermeesch als hij een goede dag heeft zich in deze strijd kan mengen. Bij de vrouwen zijn er 34 deelneemsters. Hier staan 7 ploegen aan de start, waaronder een Duitse ploeg. Bij die Duitse ploeg valt op dat de Duitse kampioene Pamela Veith niet in die ploeg is opgenomen en bij de Italiaansen ontbreekt Monica Carlin. Bij de ploegen lijkt Rusland favoriete te zijn. Individueel maakt de Zweedse Kasia Berg goede kansen en zal concurrentie krijgen van de Russin Irina Antropova/Vishnevskaya en de Kroatische Mariija Vraijc.

Voor info over het EK 100 km in Belves zie de website van de IAU http://www.iau-ultramarathon.org/ Voorzover ik weet komt er een live verslag, waarbij doordat het geen parcours in ronden is, de tussentijden wat onregelmatiger binnen zullen komen. De website van de organisatie van Belves is http://www.clubathletiquebelvesois.fr/100kmbelves/index.html

Henri Thunnissen

NB. In 2000 werd de 100 km gewonnen door de Japanner Takahiro Sunada in 6.17.17. Sunada is de wereldrecordhouder op de 100 km met zijn 6.13.33 (Saroma 1998).