EK Belves: goede start van Pieter Vermeesch

Halverwege ligt Vermeesch gedeeld derde, met aan kop Cuevas in een race die wordt gedomineerd door de Spaanse lopers. Bij de vrouwen ligt Vrajic aan kop.

Helaas heeft de organisatie in Belves er niet voor gekozen om op een aantal plekken matten neer te leggen met elektronische tijdmeting. Nu worden de tussenstanden via Twitter doorgegeven door de mensen van de IAU die in Belves aanwezig zijn. Maar tijden ontbreken zodat er geen zicht is op het schema waarop ze lopen en de tijdsverschillen met de lopers/loopsters verder achterin het veld. Het verloop van het EK 100 km in Belves is het best te volgen via de twitter van de IAU https://twitter.com/iaunews Ook op de website van de IAU staat bij Live Coverage een korte impressie van het wedstrijdverloop http://www.iau-ultramarathon.org/

Bij de mannen namen direct na de start de Spanjaarden Asier Cuevas en Miguel Angel Jiminez de leiding. Daarachter liepen de Rus Igor Tyahzkorob, Pieter Vermeesch en de Oekraïner Oleksander Holovnystksyy. Na 20 km liep Cuevas nog steeds aan kop met 200 meter daarachter Jiminez en daarachter Tyahzkorob op de derde plaats. Na 40 km lagen Cuevas en Jiminez samen op kop met daarachter op 2.39 Pieter Vermeesch en de Spanjaard José Antonio Requejo. Op ca. 5 minuten liepen Holovnysky en Tyahzkorob op een gedeelde vijfde plaats. Waar de Fransen lopen en favoriet Alberico di Cecco is niet duidelijk. Op 50 km liep Cuevas weer alleen op kop, vlak voor Jiminez. Requejo en Vermeesch liggen nog gedeeld derde. Daarachter lopen nu de Noor John Henry Srupstad, de Tsjech Daniel Oralek en de Litouwer Gédiminas Grinius. Op de 50 km kwam Cuevas door in een tussentijd van 3.17. Het trio Grinius, Oralek en Srupstad kwam halverwege door in 3.22. De verschillen zijn dus nog niet al te groot.

Bij de vrouwen startte de Zweedse favoriete Kasia Berg rustig, maar na 20 km liep zij op de tweede plaats achter de Kroatische Mariija Vrajic. Op de derde plaats loopt de Britse Sue Harrison. Waarschijnlijk loopt de Russische Irina Antropova (=Vishnevskaya) daar weer achter. Na 40 km heeft Vrajic haar voorsprong op Berg uitgebouwd naar 5 minuten. Antropova liep derde op 8 minuten. Halverwege kwam Vrajic door in tijd van 3.42. Berg had halverwege een achterstand van 6 minuten en Antropova lag derde met een achterstand van 7 minuten.

Hopelijk blijft de informatie komen en krijgen we op een aantal punten een beter overzicht van wat er in de wedstrijd gebeurt. Ik ga, net als waarschijnlijk alle Belgische ultraloop liefhebbers, duimen voor Pieter Vermeesch die op Texel liet zien in een uitstekende vorm te verkeren.

De weersomstandigheden lijken gunstig. Na de warme dagen is het op de wedstrijddag veel koeler. Bij de start was het 7 graden en droog. Later op de dag is er kans op regen. Het parcours is zwaarder dan verwacht. Op het forum van de DUV staat te lezen dat de loopsters van de Duitse ploeg bij hun parcours verkenning veel kleine en pittige hellingen troffen die niet op de parcourskaart zijn terug te vinden. De tactiek van de Duitse damesploeg was dan ook om de eerste 40 km rustig te starten.

Henri Thunnissen