Verslag van de 50 van Kluisbergen

Cees van der Woude doet een verslag van de – zoals hij het betiteld – 50 km cross van Kluisbergen.

Wat een weekend, Ben Mol haalt uit in Apeldoorn, en Tom Hendriks loopt in Denemarken parcours record en een persoonlijk record tijdens een 100 kilometer wedstrijd.
Ikzelf was dit weekend in Kluisbergen. Een 50 kilometer ultraloop, nou mooi niet, het is gewoon een 50 kilometer cross.
Behoorlijk wat Hollanders aan de start, zo zag ik o.a. Jos Hopman, Henry Okkersen, Carry v/d Beek, Han Frenken en tot mijn verbazing club- en trainingsmaatje Edo Nugteren.
Start om 8 uur, zeker met warm weer is dat wel gunstig, maar het werd niet zo warm als de dagen ervoor, prima loopweer dus. Jan Vandendriessche zal wel winnen, was mijn eerste gedachte toen hij na 100 meter al een voorsprong van 50 meter op mij had. Was het eerste gedeelte mischien nog wat vlak en saai, dat veranderd allebij wel als je een half uurtje verder bent. Telkens weten ze wel een of ander pad omhoog te vinden.
Soms gaat het behoorlijk steil omhoog of omlaag, ergens loop je over een dikke laag bladeren steil naar beneden, hier gaat Han Frenken bijna over de kop, maar weet zich nog net staande te houden.
Paadjes met losse stenen of diepe veuren geven je de indruk dat je met een bergloop bezig bent.
Kortom dit is gewoon een heerlijke wedstijd, met alles erop en eraan.
Er word zelfs strijd geleverd, met een man of drie klokken we dezelfde tijd op 20 kilometer, bij de 25 zijn we nog met z’n tweeen, maar langer liet ik het niet toe. Vanaf dat punt heb ik heerlijk alleen gelopen, en regelmatig kon ik weer een voorganger inhalen. In een voor mij lekker vlot tempo kon ik het aardig volhouden, maar er waren er toch nog twee die mij nog even op de valreep een hak wilde zetten.
De eerste was in mijn ogen een senior, maar de tweede leek mij toch verdacht veel op iemand van mijn leeftijd.
Met nog drie kilometer te gaan, ging hij erop en erover, met stinkend zere bovenbenen kon ik hem op zo’n 50 meter afstand houden. Ik wist dat de laatste kilometer sterk naar beneden liep, dus ik had mijn plan al snel klaar, het ging zelfs makkelijker dan ik dacht, want toen ik hem passeerde zij hij al proficiat, (het kan natuurlijk ook en truc zijn) bijna twee minuten eerder binnen. Maar die senior kon ik niet meer terug halen.
Tijd 4:26′; kan misschien wel beter, maar het was hier voor mij puur genieten.
En waar gaat het nou om ??

Cees van der Woude.

Eindredactie Anton Smeets, a.smeets@trouwweb.nl

Een verslag van de winnaar vindt u op de Belgische website voor marathon en ultralopen: http://users.pandora.be/ultra/Verslagen/KluisJan.htm