Het WK 24 uur nadert de helft

De eerste 10 uur zitten erop in Steenbergen. Een kort verslagje met de nodige links naar de tussentijden, verslag IAU, filmpjes en foto’s. Bedenk dat je de lopers in Steenbergen een aanmoediging kan sturen via de website van de organisatie.

Het WK 24 uur nadert de helft. Na 10 uur wedstrijd begint er tekening te komen. De snelle starters zakken langzaam weg in het klassement en de lopers/loopsters die mooi vlak lopen komen opzetten. Denk maar aan mensen als Iwan Cudin en Florian Reus. Nederland is vertegenwoordigd met een grote mannenploeg die na 9 uur op plek 13 stond. Een plek met uitzicht op de top tien, een plek die ook voor de mannenploeg van België nog haalbaar is. Concurrenten voor de Belgische en Nederlandse ploeg zijn Letland (dat nu snel wegzakt na een te snelle start van hun toplopers Janis Actins en Valdis Nilovs), Spanje, Finland, Denemarken, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Oostenrijk. Maar de weg is nog lang, de wedstrijd moet nog beginnen. Individueel gaat het voor een aantal lopers goed en voor een aantal minder goed. Geert Stynen haalt niet het niveau wat hij in 2011 en 2012 in Steenbergen haalde. Pat Leysen is op dit moment de hoogst geklasseerde Belg op plek 48. Daarmee staat hij een paar plaatsen hoger dan Peter van Wijngaarden (51) en een aantal plaatsen lager dan Robert Boersma (33). Aan de kop de wedstrijd loopt de Pool Andrzej Radzikowski, voor de Japanner Toshiro Naraki, de Amerikaan Jon Olson en de Rus Anatoly Kruglikov. Kruglikov, still going strong lopend in de M55 klasse net als ultralooplegende Kouros die nu negende ligt.

Bij de vrouwen startte de Japanse Mikie Sakane als een raket en ook na 10 uur race loopt zij nog goed en ligt fier op kop bij de vrouwenwedstrijd. Sakane liep in 2012 ruim 243 km op de 24 uur. Tweede in de wedstrijd ligt Mami Kudo en derde wereldrecordhoudster Lizzy Hawker, die na een goede start wat aan het terugzakken is. Bij de landenploegen heeft Japan stevig de leiding in handen, voor Groot-Britannië en de VS. De Nederlandse ploeg lijkt na 10 uur geen kans meer te maken op een plek in de top tien. Individueel Wilma Dierx is de 100 km inmiddels gepasseerd in circa 9.45 en heeft ook Mieke Hekkers de 100 km gepasseerd ( net binnen de 10.30). Met een goede tweede helft kan dat voor beiden de basis zijn voor een prestatie van boven de 200 km.

In het NK loopt bij de vrouwen Esther Devilee verrassend sterk (derde achter Wilma en Mieke) en bij de mannen David van Mil (vierde achter Robert, Peter van Wijngaarden en Jeroen Renes). Van David weet ik dat hij in training rond het Lago Magiore heeft gelopen, een afstand van dik 173 km in 18 uur. David woont in Italië. Als beiden zo doorlopen als nu plaatsen ze zich voor een volgend WK 24 uur. Maar zoals gezegd de weg is nog lang.

Voor tussenuitslagen zie:
WK: http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2013/may/11/steenbergen/live/WK_TusTot.html
EK: http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2013/may/11/steenbergen/live/EK_TusTot.html
NK: http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2013/may/11/steenbergen/live/NK_TusTot.html
Open Wedstrijd: http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2013/may/11/steenbergen/live/Open_TusTot.html

De website van de wedstrijdorganisatie is: http://24hour.ultraloopsteenbergen.nl/index.php/nl/home

Op de website van de IAU staat een verslagje bij Live Coverage: http://www.iau-ultramarathon.org/

Rinus van der Wal heeft een 2-tal filmpjes gemaakt:
Film 1: http://www.youtube.com/watch?v=9x4Ew0Q92vY
Film 2: http://www.youtube.com/watch?v=D8Xi1Tf_0Fw

Rinus van der Wal: “Mijn korte indruk vanmiddag in Steenbergen, sfeer erg goed en behoorlijk druk met lopers, maar verder goed te doen op het prachtige en ruime parcours. De snelheid leek behoorlijk bij velen en wandelen heb ik na 3,5 uur nog niet gezien. Wel waren de meesten in mijn beleving te koud gekleed en gezien de behoorlijke windkracht en afwisselend zon en regen denk ik dat er vanavond velen gaan uitvallen door kou en regen!.
Geniet van de film, wel een beetje lang maar je ziet wel alle deelnemers.”

Foto’s
Rinus van der Wal: https://picasaweb.google.com/109624242763518163723/WKEKNK24UurUltraRunSteenbergenHolland11Mei2013#
Rinus van der Wal, reeks 2: http://www.mijnalbum.nl/Album=NJ4HOK8G
Paul van Hiel: https://plus.google.com/photos/110841954524504015038/albums/5876755112587418273

Henri Thunnissen