Vijfhonderdste marathon/ultraloop Ineke Scheffer

Ineke Scheffer liep op Moederdag haar vijfhonderdste marathon.

Van Francis Spoelstra kreeg ik het bericht door dat Ineke Scheffer haar vijfhonderdste marathon/ultraloop liep tijdens de Deurzerspoor marathon. Waar op Moederdag veel moeders achter een stuk appelgebak op hun kroost zitten te wachten, was Ineke weer op pad om te lopen. Ineke is de zesde Nederlandse loper/loopster die de kaap van 500 marathons/ultralopen bereikt. Op de wereldranglijst is Ineke de achtste vrouw, zie http://www.worldmegamarathonranking.com

Tijdens en na afloop van de Deurzer Spoor Marathon werd Ineke in het zonnetje gezet. Van de website van DFW (http://www.dfwrunners.nl/): “Regeren is vooruitzien en zo kon het gebeuren, dat juist op de dag dat we één van onze mooiste marathons hadden georganiseerd, Ineke Scheffer haar 500ste marathon dan wel ultra ging lopen. Met 500 marathons in nog geen 16 jaar, de eerste was in almere op 01-06-1997, is dit een prestatie welke in Nederland tot nu toe maar sporadisch is voorgekomen. Voor Ineke geldt: “Altied moar deurzetten”, zo ook weer hier vandaag bij Deurze. In de laatste ronde van deze 500e marathon werd Ineke Scheffer vergezeld door Gerik Mik en Bennie de Vries, beiden gekleed in een T-shirt met een passende tekst. Na de finish waren er geschenken in vele soorten en afmetingen als blijk van grote waardering.” Op de website staan een aantal leuke foto’s.

Ik ken Ineke vooral als een fijne en bescheiden loop collega. Ik herinner mij nog de ultraloop in Castricum van 2007 toen het echt stikheet was in de duinen en ik veel last had van mijn inspanningsastma. Toen Ineke mij passeerde zag ze dat ik het moeilijk had en heeft ze de laatste 10 kilometer met me opgelopen, ondertussen gezellig pratend over van alles en nog wat. Ik ken Ineke ook vanwege haar loopstijl die op zijn minst apart is. Haar manier van lopen lokt bij wedstrijden met veel publiek altijd de nodige opmerkingen uit. Ik heb regelmatig mensen versteld doen staan door ze te vertellen dat ‘die vrouw’ wel mooi dik 171 km liep bij een 24 uur en de 100 km uitliep in net iets meer dan 11 uur. Want die prestaties heeft ze ook geleverd. In 2005 maakte Ineke deel uit van het Nederlands vrouwenteam tijdens het EK/WK 24 uur, samen met Janneke Cazemier en Ria Buiten. In het WK werd de ploeg zesde en bij het EK werd de ploeg zelfs vierde.

In Nederland zijn er twee clubs gericht op mensen die veel lopen. De 100 Marathon Club Nederland is daarvan de oudste. Zie voor hun website: http://www.100mcnl.org/ Sinds vorig jaar is er een tweede club, de Dutch 100 Marathon Runners. De Dutch 100 Marathon Runners hanteert wat soepeler voorwaarden voor de opname van wedstrijden in het klassement. Bij een groeiend aantal lopers was daar behoefte aan. Zie voor hun website: http://www.dutch100marathonrunners.com De 2 clubs worden bemensd door een aantal enthousiaste vrijwilligers. De 100 Marathon Club Nederland wordt gerund door Han Frenken en Gerik Mik en de Dutch 100 Marathon Runners door Francis Spoelstra en Jos Cornelissen.

Wil je Ineke Scheffer feliciteren met haar vijfhonderdste marathon stuur dan een mailtje naar shaniashow(at)gmail.com

Henri Thunnissen