Hollenlauf Marathon

Jef van de Weerdt: “”Als je maar LANG genoeg blijft lopen kom je van zelf op het podium” zei laatst iemand tegen mij……en zo zie je maar het is toch een keer gelukt.”

Van de ene op de andere dag een tijdelijke baan gevonden,nog even een testloop van 30 km op wedstrijdtempo voor een wetenschappelijk onderzoek ( A.Z.M ziekenhuis) en dat allemaal een kleine week voor de Hollenlauf-marathon (11 juni) met 1100 hoogtemeters in Bödefeld ( Sauerland)….. dat was nou niet de voorbereiding die ik in gedachten had…..

Als inwoner van Maastricht geen Visé-Maastricht-Visé marathon deze keer , enkele loopvrienden gingen naar de hollenlaufmarathon en dat leek mij een betere voorbereiding voor de Alpine Marathon in Lichtenstein (8 juni) die ik wil gaan lopen. Het in allerhaast geboekte hotel leek meer op een onderkomen onderkomen !…. het koste niet veel.. maar dan heb je ook niet veel…..in een woord verschrikkelijk! Het was er steenkoud en alleen op de badkamer was er verwarming …dus dat werd ook onze zitkamer!

Zaterdagmorgen( 7 uur ) ik stap in de auto op weg naar Bödefeld en hoewel het zonnetje schijnt is het nog fris amper 10 graden, het parkeren was prima geregeld, met de inschrijving (23 euro) ging van alles mis…eerst mijn chip verloren…dan was ik mijn startnummer weer kwijt…. tja ik wordt een dagje ouder…..echter het ontbijt maakte alles goed ….je kreeg daar een gratis “laufersfrühstück” in een grote “schützenhall” ongelofelijk wat er allemaal te eten en drinken was en dat voor 800 deelnemers over 5 afstanden 14-21-42-67 en 101 km voor lopers…. en wandelaars!

Mijn loopvrienden waren ondertussen ook aangekomen en om 9 uur kunnen de ongeveer 65 loop(st)ers aan hun marathon beginnen (iedere afstand startte apart). De 1e km gaat al licht omhoog …..we duiken het bos in en een steile km’s lange klim doet ons naar adem snakken, terwijl veel lopers al gaan wandelen probeer ik te blijven lopen en schuif zo wat plaatsen op. (5,5 km: 33 .45) De benen zijn alweer een tijdje in orde (de voeding wat aangepast) en ook vandaag verteren ze de lange en korte beklimmingen op dit prachtige maar erg zware parcours redelijk goed op wéér een lange klim haal ik zelfs een stuk of 6 lopers in en bereik ongeveer als 25e het 19,5 km punt (2.07.34) en ook hier bij de bevoorrading is drinken en vooral eten in overvloed.

Er volgen nu wat moeilijkere stukken en ik neem dan ook geen enkel risico en verlies zo wat tijd en plaatsen, de 2e zware klim (20%)van 1,5 km lengte begint bij km 27,5 (3.01.23) gelukkig is het een asfaltweg en met stukjes rennen en wandelen hou ik nog wat energie over, want vanaf nu ZOU het alleen nog bergaf gaan…..niet dus!.. tot km 33,5 (3.47.46) gaat het nog steeds omhoog en de krachten nemen af mijn doel van 5 uur gaat moeilijk worden. Ik wou graag bergaf….een skipiste naar beneden zonder ski’s (normaal heb ik die altijd bij me) is geen pretje.. met 35 km in de benen! Zo af en toe wordt ik door een loper ingehaald …..het tempo is er uit en aanhaken is er niet bij, we wisselen een paar woorden en ieder gaat in zijn eigen tempo verder en zo hobbel ik naar het 39,5 km punt (4.24.12). Wéér een steile afdaling over stenen en met kunst en vliegwerk…nou vliegwerk (er was niet veel meer te vliegen) kom ik beneden. De wandelaars zitten ook in hun laatste km’s en blokkeren soms het smalle pad …en veel tijd heb ik niet meer denk ik, er waren geen km aanduidingen, hier en daar stond er een bord. Met mijn maggi oplossing kan ik de opkomende kramp onderdrukken.

Plotseling een bord…..nog ca 1300m stond er op, dus dat wordt nog even gas geven om onder de 5 uur te komen. Met een nog redelijke versnelling in de laatste km kom ik over de streep en krijg ál lá minuut de uitslag in mijn handen gedrukt….. 33e in een tijd van 4.56.00….en 2e in mijn klasse M 60!….. “Als je maar LANG genoeg blijft lopen kom je van zelf op het podium” zei laatst iemand tegen mij……en zo zie je maar het is toch een keer gelukt.

De cijfers:
mannen:
1 Jürgen Baumhoff 3.09.35
5 John Bosch 3.40.18
10 Rene van Mum 4.12.09
12 Ronald Panis 4.16.24
14 Maarten Wilbers 4.24.16
31 Bert Brouwers 4.44.41
33 “ik” 4.56.00
laatste:
Patrick Fickert 5.45.19
Wim Kooistra H.Z.D.N *
* had zijn dag niet!

Dames:
1 Natalie Lemm 4.29.21
8. (en laatste) Jutta Mader (W75)6.35.07

Deelnemers marathon: 65
Uitvallers: 1
Parcours: zwaar, met veel klimwerk, een van 20%( km 27) bijna alles onverhard in een mooie omgeving.
Organisatie: in een woord geweldig….sorry maar zoiets kan alleen in Duitsland! 10 verschillende wedstrijden op 5 aparte route’s, overnachten in de sporthal (5 euro), perfect aangegeven, binnen een seconde de uitslag, het hele dorp afgezet en iedereen helpt mee…en niet te vergeten het ontbijt, en dat alles met “immer mit die ruhe”
Zo dat was mijn 57e marathon ,eentje waar ik met plezier aan terug denk, een aanrader!

“en u had nog wel de beste kamer” zei de manager toen we een dag eerder uit het hotel vertrokken.

De Allervriendelijkste groet:
Jef van de Weerdt.