RUN Winschoten 14 september

Op 14 september wordt voor de 38e keer de RUN georganiseerd in Winschoten.

De voorbereidingen op de RUN zijn al maandenlang aan de gang. Vanwege de komst van 2 supermarkten binnen het parcours moest het parcours worden aangepast. Dat is een enorme klus in een stad als Winschoten. Het nieuwe parcours voert deels nog wel over het oude parcours, maar volgt deels een nieuwe route. Het goede nieuws is dat het parcours wat groener is en meer schaduw biedt, het slechte nieuws is dat het niet meer door de Burgemeester Engelkenslaan voert. In deze straat werden de lopers/loopsters in het verleden als ware helden ontvangen. Het parcours is door Maurice Winterman en Martien Baars officieel met de Jones-counter gemeten. Voor de 50 en 100 km heeft de RUN van de IAU het Bronzen Label gekregen.

De inschrijving komt langzaam op gang. De startlijsten staan op de vernieuwde website http://www.runwinschoten.nl Drievoudig winnaar Daniel Oralek is ook dit jaar weer van de partij op de 100 km, voor de negende keer in een periode van 10 jaar. De in Winschoten zeer populaire Oralek won in 2008, 2010 en 2012. Hij neemt een aantal landgenoten mee waaronder de talentvolle Radek Brunner. Oralek zal de nodige concurrentie krijgen, o.a. van debutant Lucas Panfil uit Polen, een goede marathonloper met een PR van 2.25.43. Met een aantal andere lopers die rond de 7 uur kunnen lopen zijn we nog bezig, die namen komen later. Aantrekkelijk aspect voor de snelle lopers/loopsters is dat er in Winschoten op de 100 km prijzengeld is te verdienen. De bedragen variëren op de 100 km tussen de 100 en 1100 euro. De bedragen staan op de website. Met dat prijzengeld proberen we als organisatie sterke lopers en loopsters te trekken. Ook 100 km wedstrijden als Torhout en Passatore kennen prijzengeld. Naast de buitenlandse toppers hebben zich een aantal goede Nederlandse lopers aangemeld zoals David van Mil die zo knap debuteerde op de 24 uur in Steenbergen en Robert Boersma die al 2 keer dichtbij de 8 uursgrens kwam. Er hebben zich ook een aantal sterke vrouwen opgegeven met Mieke Hekkers die vorig jaar in Deventer 9.21 liep, Esther Devilee die in Steenbergen een prima 24 uur liep en de Oostenrijkse Alexandra Heiml die 9.06 als PR op de 100 km heeft. Maar we zijn in Winschoten blij met iedereen die zich inschrijft, ongeacht het niveau. Voor iedereen doen we even hard ons best om er een geslaagde wedstrijddag van te maken.

De 50 km zal dit jaar een sterke bezetting kennen mede door de koppeling van de International Talent Challenge (ITC) aan de wedstrijd. Dit is de eerste versie van een jaarlijks te organiseren wedstrijd, een soort interland waar lopers/loopsters uit een aantal landen aan meedoen. Het ene jaar is het een wegwedstrijd, het andere jaar een trail. Het is een wedstrijd bedoeld voor talentvolle lopers/loopsters die de potentie hebben om in de toekomst bij een WK voor hun land uit te komen. Bij deze eerste versie zullen er deelnemers zijn uit België, Duitsland en Nederland. Mei 2014 is de volgende wedstrijd van de ITC, een trail in het Duitse Bödefeld.

Op de 50 km is er dit jaar voor het eerst prijzengeld voor het podium, met bedragen variërend tussen de 50 en 250 euro. De 50 km is een selectiewedstrijd voor de IAU World Trophy Final in 2014. De winnaar/winnares wordt indien de tijd <3.20/3.50 is door de IAU uitgenodigd voor die finale. Het resultaat van deelnemers aan de 50 en 100 km tellen mee voor de Marathon en Ultracup. De 100 km is tevens het Nederlands kampioenschap. We zijn trots dat we dat NK mogen organiseren. De betrokkenheid van de Atletiekunie bij ons evenement is groot. De technisch gedelegeerde, Harrie Scheepers, is al een keer op bezoek geweest om het veranderde parcours te bekijken. Clubkleding is niet verplicht, ook niet bij het Nederlands Kampioenschap. Clubkleding wordt wel op prijs gesteld, zeker bij de prijsuitreiking. In 2013 mag met muziek (walkman/oortjes) worden gelopen. De restrictie is dat als een loper/loopster op de 100 km een Nederlands record loopt met muziek dat record dan niet wordt erkend. Ook moeten andere deelnemers en de organisatie niet gehinderd worden. Het parcours van de RUN is verkeersvrij maar er rijden wel voertuigen van de organisatie op het parcours, waaronder politie en ziekenauto. Deze voertuigen moeten in geval van nood snel over het parcours kunnen rijden en moeten dan niet opgehouden worden door lopers die hun muziek zo hard hebben staan dat ze niet opzij gaan. Lopen met GPS is toegestaan. Inschrijving voor de RUN is mogelijk tot en met 5 september. Inschrijving voor het Nederlands kampioenschap moet voor 29 augustus. De aanmeldingen voor het NK moeten worden gecheckt, vandaar de vroegere termijn. Voor het doorgaan van een NK moeten er zich minimaal 5 lopers/loopsters melden waarvan er 3 ook daadwerkelijk starten. Het zou goed als er dit jaar weer een NK bij de vrouwen is. Naast de 50 en 100 km kent de RUN een 10 x 10 estafette en voorafgaand aan de wedstrijd een jeugdloop voor kinderen in de leeftijd 5-15 jaar. Voor alle info over de RUN en inschrijving zie de website http://www.runwinschoten.nl Henri Thunnissen Racedirector RUN Winschoten