Jornet en Forsberg winnen Trans d’Havet

De Trans d’Havet was het strijdtoneel van het Europees kampioenschap Skyrunning en werd gewonnen door Jornet en Forsberg. Ronnie Duinkerken, Huub van Noorden en Marjolein Bil haalden de finish. Marjolein werd elfde. (update)

Het Europees kampioenscahp Skyrunning is bij de mannen gewonnen door de Spanjaard Kilian Jornet en bij de vrouwen door de Zweedse Emilie Forsberg. Beiden waren als favoriet gestart. Het parcours in de Trans d’Havet kent over een afstand van 80 km 5500 hoogtemeters. Kilian Jornet legde het parcours af in een tijd van 8.59.47, waarmee hij volgens de elektronische tijdmeting 2 seconden sneller was dan zijn landgenoot Luis Alberto Hernando Alzaga. In werkelijkheid liepen Jornet en Hernando Alzaga de hele wedstrijd samen en finishten ze hand in hand. Van de website van de organisatie: “Spain ‘s Kilian Jornet and Luis Alberto Hernando raced the entire distance together, alternating the lead. With a 45’ lead ahead of third man, Hungary’s Csaba Nemeth, the race was theirs – to the finish line and beyond – where they embraced in friendship. Separated by a mere 2” in Kilian’s favour, the pair sliced a mighty two hours off the record. Kilian commented, “Our aim was to have fun – the record was a consequence of the pace, although we moved with difficulty in the first two hours. To be able to run “inside” the mountain was super-exciting, unique.” Het bijzondere aan de Trans d’Havet zijn de vele tunnels waar je als loper doorheen moet. Derde werd de Hongaar Csaba Nemeth in een tijd van 9.43.25. Ronnie Duinkerken liep een goede wedstrijd en kwam als nummer 38 bij de mannen binnen in 12.41.08 en Huub van Noorden werd 43e in een tijd van 12.56.52. Huub liep een goede eerste helft. Op 45 kilometer kwam hij door als nummer 9, maar hij viel later ver terug. Bij de vrouwen was de winnende tijd van Emilie Forsberg 10.21.32. Tweede werd de Spaanse Nuria Picas Albets in 10.33.34 en derde haar landgenote Uxue Fraile in 10.34.20. Marjolein Bil werd elfde in een tijd van 13.16.16. Marjolein werd 3 weken terug bij het IAU WK trail in Wales nog 25e.

Opvallend is dat de podia van dit Europees kampioenschap bijna gelijk zijn aan de podia van de Transvulcania. Daar won Jornet voor Hernando en won Forsberg voor Picas Albets en Fraile. De nummer 4 bij de Transvulcania bij de vrouwen, de Franse Nathalie Mauclair won het WK in Wales. Waar in Wales grote namen als Jornet en Forsberg ontbraken was het deelnemersveld in de breedte wel duidelijk sterker. Waarbij gezegd dat de parcoursen zich natuurlijk slecht laten vergelijken. Elk type trail heeft z’n eigen specialisten.

De voorlopige uitslagen zijn te vinden op http://www.wedosport.net/live/classifica.asp De website van de organisatie is http://www.transdhavet.it/ De website van de International Skyrunning Federation is http://www.skyrunning.com/

Ronnie Duinkerken maakte een verslag voor Dutchroadrunners over zijn ervaringen in de Trans d’Havet: http://www.dutchroadrunners.nl/profiles/blogs/tranpirerend-d-havet