Ralf Preibisch en Lydia Doornbos winnen de Monschau Ultralauf/Swiss Irontrail

Sterke prestaties van Ralf Preibisch en Lydia Doornbos in de Monschau Ultralauf. Nadat vorig jaar de Swiss Iron trail al voor de helft werd afgebroken, verliep de editie van 2013 zonder grote problemen. Peter de Krijger liep een degelijke 141 km.

De Monschau marathon is een bij Belgen en Nederlanders populaire marathon. Het schilderachtige plaatsje Monschau ligt natuurlijk niet ver van het Drielandenpunt en de marathon biedt een mooi parcours door de Noord Eifel. Een best pittige marathon met af en toe wat trail elementen maar met een zeer ruime tijdslimiet. Vorig jaar werd er voor het eerst naast de marathon een ultraloop georganiseerd over de afstand van 56 km. Voorafgaand aan de marathon werd een ronde van 14 km gelopen. Bij die eerste editie werd Jeroen Romeijn knap tweede achter de beste Duitse 100 km loper van dit moment Andre Collet. Jeroen schreef een verslag voor Ultraned (https://www.ultraned.org/v_item/f5710_2012_08.php ). Lydia Doornbos werd eveneens tweede achter de sterke Duitse loopster Marion Braun.

Dit jaar maakte de Monschau Ultralauf deel uit van de Marathon en Ultracup wat voor nog meer deelname uit Belgiƫ en Nederland zorgde. Het werd afgaande op de eindtijden een spannende strijd. Het was Ralf Preibisch die won in een tijd van 3.57.12, voor de Duitser Markus Breuer in 4.00.29 en Gert Mertens in 4.00.57. Andre Collet werd vijfde in 4.06.57. Bij de vrouwen won Lydia Doornbos in een tijd van 4.53.21 nipt voor Marion Braun in 4.53.46. Ten opzichte van vorig jaar waren de rollen dus omgedraaid. De Duitse Katja Hinze werd derde in 5.00.55. Liesbeth Oud debuteerde als ultraloopster met een keurige vijfde plek.

De marathon werd bij de mannen gewonnen door de Duitser Markus Werker in een sterke tijd van 2.36.55. Iwan Theunissen werd tweede in 2.50.08. Bij de vrouwen werd de marathon gewonnen door de Duitse Annette Frings in 3.32.55. Inge van Bergen werd vijde.

Voor de uitslagen zie http://results.frielingsdorf-datenservice.de/2013/monschau/

De Swiss Iron trail, een prestigieuze bergloop met lange afstanden door het hooggebergte, kende vorig jaar een slecht debuut. De wedstrijd werd al vrij snel na de start afgelast. De organisatie probeerde dat op de deelnemers af te wentelen, maar het kwam erop neer dat ze zelf als organisatie steken hadden laten vallen. Het is wel een ervaren organisatie dus voor deze tweede editie kregen ze gelukkig voor hen het vertrouwen van veel lopers/loopsters. De echte toplopers ontbraken echter op een paar na. Of de toplopers/loopsters ontbraken door de afgelasting van vorig jaar is niet duidelijk. De concurrentie in lange, prestigieuze wedstrijden wordt steeds groter bij het traillopen. Er blijven maar wedstrijden bijkomen. Het traillopen zit nog in de groei, maar het aantal toplopers/loopsters is natuurlijk toch beperkt.

De 201 km werd bij de mannen gewonnen door de Duitser Andrea Allwang in 38.14.57 en bij de vrouwen door de Italiaanse Arrigioni Guiliana in 43.29.22. Slechts 36 van de 123 deelnemers haalden de finish. Winnaar Allwang verontschuldigde zich bij zijn finish dat hij zo laat binnenkwam. http://www.irontrail.ch/ Bij het tijdschema had de organisatie rekening gehouden met de komst van absolute toplopers.

De 141 km werd gewonnen door de Duitser Matthias Dippacher in 19.54.03. Peter de Krijger leverde na zijn mooie klassering in de West Highland Way race weer een degelijke prestatie met zijn achttiende plek bij de mannen. Er deden maar 3 vrouwen mee, waarvan de Zwitserse Jeannette Odermatt met ruime voorsprong won in 26.39.56. Van de 61 deelnemers haalden er 39 de finish.

De 81 km werd bij de mannen gewonnen door de Zwitser Yan Balduchelli in een tijd van 11.47.30 en bij de vrouwen door de Hongaarse Ildiko Wermescher in 12.11.19.

Voor de uitslagen zie http://services.datasport.com/2013/lauf/irontrail/

Henri Thunnissen