Steven Pauwels wint de Trail des Fantomes voor Huub van Noorden; Marjolein Bil wint bij de vrouwen.

De beslissing in de strijd tussen Steven en Huub viel pas een kilometer voor het einde. Marjolein Bil wint bij de vrouwen voor Mildred Haans. (update met tijden en uitslagen)

La Roche-en-Ardenne is een mooi plaatsje in de Ardennen, vooral bekend vanwege z’n kasteel, nou ja de restanten daarvan. La Roche-en-Ardenne ligt aan de rivier de Ourthe. Sinds 2010 wordt er een trailloop georganiseerd in verschillende afstanden met als langste afstand 50 km. Voor die trail worden alle registers opengetrokken, dus inclusief 2 keer een rivierpassage door de Ourthe en één passage waarbij de deelnemers zich omhoog moeten hijsen aan een touw bij een steile rots passage. In de eerste editie was het Michel Buijck die verrassend tweede werd achter de Franse winnaar Jonathan Clementz, terwijl het bij de vrouwen Anita Joziasse was die won. Een jaar later was het Thomas Dunkerbeck die won bij de mannen en was het de Belgische Sandy van Landeghem die bij de vrouwen won. In 2012 won Sandy voor de tweede keer bij de vrouwen en was het haar landgenoot Steven Pauwels die bij de mannen won. Wat in al die jaren opviel was dat deze trail zeer populair was bij Nederlanders.

Ook dit jaar deden er weer veel Nederlanders mee. Op de startlijst stonden voor alle afstanden ongeveer net zoveel Belgische als Nederlandse lopers/loopsters. Veel Nederlanders kozen voor de 50 km. De weersomstandigheden waren dit jaar goed. Favorieten Huub van Noorden en Steven Pauwels namen het initiatief en bleven tot 45 km bij elkaar. Huub van Noorden probeerde vervolgens los te komen van Steven door keihard de gevreesde muur van Maboge op te lopen. Steven Pauwels wist echter terug te komen en in de afdaling van Huub weg te lopen. Steven won in een tijd van 4.49.48, een verbetering van het parcoursrecord met zo’n 6 minuten. Huub werd tweede in 4.50.19. Derde werd de Belg Luc Alsteens in 5.01.13 voor de Nederlander Jeroen Machielsen in 5.07.50. Jeroen eindigde eerder dit seizoen op de derde plaats bij de Veluwezoomtrail. Bij de vrouwen won Marjolein Bil in een tijd van 5.43.33. Tweevoudig winnares Sandy van Landeghem nam het initiatief in de wedstrijd, maar viel in het klassement terug na een aantal valpartijen. Marjolein had ruim 8 minuten voorsprong op Mildred Haans (5.52.02) die goed hersteld is van haar blessure die zij opliep bij het WK trail in Wales. Mildred loopt sinds kort onder begeleiding van Laurens Groenendijk. Anne Breniaux uit Frankrijk werd derde in 5.58.05. Er zijn in totaal 156 lopers/loopsters gefinisht van de 167 starters.

De 25 en 13 km werden door bij de mannen door Nederlanders gewonnen, respectievelijk Tim Pleijte en Martijn de Kok. Opvallend is dat van Noorden, Pleijte en de Kok alle drie Zeeuwen zijn. Zeeland als trailprovincie, waar duinen al niet goed voor zijn.

De uitslag van de 50 km is te vinden via het overzicht van de verschillende afstanden http://www.chronorace.be/web2/Classements/ListeRapports.aspx?eventId=243189638234113.

Foto’s zijn te zien op https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151634042892157.1073741837.217326592156&type=1

Verslagen van deelnemers zijn natuurlijk van harte welkom.

Henri Thunnissen