Thevenard en Bosio winnen UTMB; Chantal van der Geest op weg naar goede klassering

Chantal van der Geest loopt een goede UTMB, nadert de top-20. Thevenard wint in 20.34.57 en Bosio in 22.37.26. Chantal achttiende in 34.45.54. Goede prestatie van Eric Brossard en Fabrice Etienne in de PTL.(update 4)

Bij de mannen was het lang een spannende strijd met de Fransen Julien Chorier en Xavier Thevenard, de Amerikaan Anton Krupicka en de Spanjaard Miguel Heras die samen liepen. Vrij kort daarachter liepen mannen als de Spanjaard Javier Dominguez Ledo en de Zweed Jonas Buud. Na de post op 78 km in Courmayeur namen Krupicka en Heras het initiatief en moesten de Fransen een gaatje laten vallen. De achterstand van Buud en Dominguez Ledo liep langzaam op. Bij Grand Col Ferret op 100 km lag Krupicka aan kop met een minuutje daarachter Thevenard. Chorier lag op 3 minuten, Heras op 6 minuten, Dominguez Ledo op 13 minuten en Buud viel hier helemaal weg. Na Grand Col Ferret nam Thevenard de kop over van Krupicka, die later ook nog Heras langs zag komen. In Trient op 140 km lag Thevenard op kop met bijna 12 minuten voorsprong op Heras. Dominguez Ledo lag derde op 28 minuten. In Vallorcine op 150 km had Thevenard bijna 18 minuten voorsprong op Heras en 38 minuten op Ledo. De anderen hadden hier al meer dan een uur achterstand. Daarmee leek dit het podium te gaan worden bij de mannen. Dat klopte, want Xavier Thevenard won de UTMB 2013 in een tijd van 20.34.57. Tijden van verschillende edities van de UTMB laten zich slecht met elkaar vergelijken door de sterke invloed van de weersomstandigheden en wisselende afstanden, maar de tijd van Thevenard is sterk. Jornet was in 2011 2 minuten langer onderweg. Miguel Angel Heras Hernandez kwam binnen als nummer 2 in een tijd van 20.54.08 en zijn Javier Dominguez Ledo werd derde in 21.17.38.

Bij de vrouwen had de Amerikaanse Rory Bosio op 50 km de leiding met een minuutje voorsprong op de Spaanse Nuria Picas Albets. Iets verder daarachter liepen haar landgenote Emma Roca en de Italiaanse Francesca Canepa. Chantal van der Geest was na een rustige start in het klassement aan het opschuiven. Vrij snel daarna nam Bosio afstand van de rest. In Courmayeur op 78 km had zij een voorsprong van al 26 minuten op Nuria Picas Albets. Emma Roca lag op bijna 42 minuten en Francesca Canepa lag op 53 minuten. Canepa stopte in Courmayeur. Chantal van der Geest was hier 37e, ook Jacomina Eijkelboom liep goed met haar 55e plek. Bij Grand Col Ferret op 100 km was de voorsprong van Bosio enorm. Picas Albets liep hier op 1.05 en Roca op 1.16. De nummer vier Katia Fori lag al op 2.33. Chantal van der Geest kwam hier als nr. 24 binnen met een achterstand van 6.22. Met een goed laatste stuk zou er zelfs een top 20 plek voor Chantal in kunnen zitten. Jacomina Eijkelboom lag op 100 km 33e met een achterstand van 7.13. De top 30 lijkt voor Jacomina daarmee mogelijk. In een sterk bezette wedstrijd als de UTMB is dat een goede prestatie. Bij de vrouwen gaat Rory Bosio winnen want haar voorsprong was bij de laatste tijdmeting in Bovine op 133 km bijna 2 uur op de 2 Spaanse dames. Bosio liep bij de laatste tijdmeting in Vallorcine op 150 km overall op de zevende plek en was op weg naar een ongelofelijk sterke tijd. Rory Bosio won in 22.37.26. Slechts 6 mannen wisten haar voor te blijven. Nuria Picas Albets werd tweede in 24.32.20 voor Emma Roca Rodriguez in 24.48.14. Chantal van der Geest haalde de achttiende plaats in een tijd van 34.45.54. In een sterk veld als in de UTMB is dit een prima prestatie van Chantal. Jacomina Eijkelboom eindigde op plaats 28 met een tijd van 37.04.07. Een mooie prestatie van Jacomina. Met Chantal, Jacomina en Marjolein laten de Utrechtse vrouwen van Hellas zich goed zien!

Naast de 3 solo wedstrijden is er nog La Petite Trotte a Leon (PTL) een loop voor teams van 2-3 personen. Routes verschillen per jaar en zijn niet gemarkeerd, navigatie gaat met gps en kaarten. De route was dit jaar 300 km lang met in totaal 24000 positieve hoogtemeters. Bij de PTL wordt geen klassement opgemaakt maar gaat het om de eer van het finishen. De tijdslimiet is 136 uur. Het team ‘Offrez moi la lune’ van de Belg Eric Brossard en de Fransman Fabrice Etienne haalde de finish in een tijd van 117.57.34. De meeste teams die finishen zijn teams met 3 lopers. Het snelste team deed er 103.08.14 over.