Greg Nieuwenhuys loopt top-30 in de CCC

Dat toerskiën een goede basis is voor een bergloop als de CCC laat Greg Nieuwenhuys zien. Greg is Nederlands kampioen toerskiën en werd bij de CCC 27e. Chantal van der Geest is rustig begonnen aan de UTMB en schuift langzaam op in de wedstrijd.

De CCC is het kleine broertje van de UTMB. Dit jaar is de CCC 100 km lang en telt 5950 positieve hoogtemeters. Opvallend was dat vanaf het begin 2 weinig bekende Nederlandse lopers vrij voorin de wedstrijd liepen. Dat waren Rogier Wouters en Greg Nieuwenhuys. Rogier was bij de eerste Tete de la Tronche de nummer 31 en Greg de nummer 57 bij de mannen. Beiden hebben eerder meegedaan in een klein aantal trails waarin ze niet opvielen met hun prestaties. Vorig jaar deden beiden mee aan het NK Toerskiën waarin ze met elkaar streden om de eerste plek. Die strijd werd gewonnen door Greg Nieuwenhuys. Bij de post Grand Col Ferret op 32 km lag Rogier op plek 27 en Greg was opgeschoven naar de vijftigste plaats. Vanaf hier zakten Rogier en Greg iets terug in het klassement. In Bovine op 65 km kwam Rogier nog als 33e langs, maar 7 km later in Trient lag hij 41e. In Vallorcine op 82,5 km kwam Greg eerder aan dan Rogier. Greg schoof daarna verder op in de rangschikking naar de 28e plaats. Bij de finish kwam Greg binnen als nr. 27 in een tijd van 15.07.08. Een uitstekende prestatie in zo’n sterk deelnemersveld.

De CCC werd bij de mannen gewonnen door de Spanjaard Jordi Bes in een tijd van 11.23.01, voor de Fransman Sébastien Camus in 11.53.36 en de Spanjaard Daniel Garcia Gomez in 12.07.43. Bij de vrouwen won de Française Caroline Chaverot in een tijd van 14.12.00, voor de Spaanse Mercedes Arcos Zafra in 14.21.15 en haar landgenote Delphine Avenier in 14.45.06.

Chantal van der Geest is rustig begonnen aan de UTMB. Ze is nu bezig om langzaam op te schuiven in het klassement richting een top-30 notering. In de UTMB heeft bij de vrouwen de Amerikaanse op 50 km de leiding met een minuutje voorsprong op de Spaanse Nuria Picas Albets. Iets verder daarachter Emma Roca Rodriguez en Francesca Canepa. De nummer 5 Katia Fori heeft al 35 minuten achterstand. De weg is nog lang maar de eerste slag is al geslagen. Bij de mannen is de strijd nog open. Op 78 km hebben de Fransen Xavier Thevenard en Julien Chorier de leiding met vlak daarachter de Spanjaard Miguel Angel Heras Hernandez en de Amerikaan Anton Krupicka. De Spanjaard Javier Dominguez Ledo en de Zweed Jonas Buud hebben een gaatje van een paar minuten. Maar ook de Fransman Emmanuel Gault en de Amerikaan Timothy Olson lopen nog binnen een kwartier van de kopgroep en zijn daarmee nog kansrijk.

Degenen die de CCC en UTMB willen volgen verwijs ik naar deze link: http://utmb.livetrail.net/classementPoint.php

Henri Thunnissen