RUN 2013

Volgende week zaterdag wordt de RUN voor alweer de 38e keer georganiseerd. Het aantal inschrijvingen ligt hoger dan vorig jaar en gezien het deelnemersveld bij zowel de mannen als de vrouwen lijken de 50 en 100 km interessante wedstrijden te gaan worden.

Op 14 September wordt voor de 38e keer de RUN van Winschoten georganiseerd. Er is keuze uit jeugdlopen (Lutje RUN), een 10 x 10 estafette en solo lopen over 50 en 100 km. Er wordt dit jaar gelopen over een deels nieuw parcours waar nog al veel over te doen is geweest in Heiligerlee en Winschoten omdat er aantal markante punten uit de route zijn geschrapt. Het vernieuwde parcours was nodig om de RUN in de toekomst te kunnen blijven organiseren. De inschrijving kwam zoals gebruikelijk laat op gang en kwam na een eindsprint voor alle onderdelen boven die van vorig jaar uit. Er meldden zich 350 kinderen voor de Lutje RUN, 247 estafette teams, 91 mensen voor de 50 km en 82 mensen voor de 100 km.

Op de 100 km is drievoudig winnaar Daniel Oralek (6.54)weer van de partij. De in Winschoten populaire Oralek won in 2008, 2010 en 2012. Hij neemt een viertal landgenoten mee waaronder de talentvolle Radek Brunner (7.28) en Miroslav Kadlec (7.40).De nummer 2 van vorig jaar, de Hongaar Janos Zabari (6.52) komt voor de derde keer naar Winschoten en neemt zijn landgenoot Peter Steib mee die in Torhout 7.19 liep. Op de valreep meldde de Fransman Michaël Boch. Boch werd dit jaar bij het EK 100 km tweede met een tijd van 6.56 op het zware parcours van Belves. De Pool Lucas Panfil gaat zijn debuut maken op de 100 km. Met zijn PR op de marathon van 2.25 heeft hij een goede basis voor een snelle tijd. Naast de buitenlandse toppers hebben zich een aantal goede Nederlandse lopers aangemeld, zoals Bram van Rijswijk (7.30), Martin Ketellapper (7.26), Raymon van den Berg en Robert Boersma. Allemaal lopers die onder de 8 uur hebben gelopen of daarvoor de potentie hebben. Bij de vrouwen is de Duitse Simone Stöppler (8.17) samen met de Française Sylvie Cartoux (8.45) favoriete voor de eerste plaats. Zij zullen concurrentie krijgen van de Oostenrijkse Alexandra Heiml (9.06) en Mieke Hekkers (9.21).De 100 km is tevens het Nederlands kampioenschap. We zijn trots dat we dat NK mogen organiseren. Er is dit jaar naast het NK100 km voor mannen ook een NK voor vrouwen.

De 50 km zal dit jaar een sterke bezetting kennen door de koppeling van de International Talent Challenge (ITC) aan de wedstrijd. De ITC is een wedstrijd bedoeld voor talentvolle lopers/loopsters die de potentie hebben om in de toekomst bij een WK voor hun land uit te komen. Bij deze eerste wedstrijd zullen er deelnemers zijn uit België, Duitsland en Nederland. Op 10 mei 2014 is de volgende wedstrijd van de ITC, een trail van 67 km in het Duitse Bödefeld. Er doen 11 mannen en 7 vrouwen mee aan de ITC. Wat namen: Gert Mertens, Filip Detiege, Jan-Hendrik Hans, Moritz Weiß, David Hemstede, Gabriele Kenkenberg, Conny Dauben en Anita Spieker. Ze zullen in de open wedstrijd concurrentie krijgen van o.a. Ralf Preibisch (3.09), de Engelsman Iain Rigdway (4e bij het WK trail in Wales) en marathonlopers Harm Sengers (2.21) en Marco Tramontina. Het belooft een spannende strijd te worden.Op de 50 km is er dit jaar voor het eerst prijzengeld voor het podium. Het resultaat van deelnemers aan de 50 en 100 km telt dit jaar mee voor de Marathon- en Ultracup. De 50 km is een selectiewedstrijd voor de IAU World TrophyFinal in 2014. De winnaar/winnares wordt indien de tijd <3.20/3.50 is door de IAU uitgenodigd voor die finale. Waar de RUN in 1976 is ontstaan als 100 km loop is de laatste jaren de estafette eigenlijk de basis van de RUN. Zonder estafette zou er geen RUN zijn in de huidige vorm. Voor de ruim 150 sololopers zou half Winschoten en Heiligerlee niet voor een dag worden afgezet. Aan de estafette doen zo’n 2500 lopers/loopsters mee die hun familie en vrienden meenemen. Veel lopers/loopsters komen uit de directe omgeving en hebben hun fans langs de kant van het parcours staan. De straten langs het parcours zijn op de wedstrijddag mooi versierd. Die betrokkenheid zorgt voor de unieke sfeer die de RUN van Winschoten kenmerkt. Nieuw dit jaar is de Oldambtbokaal, een speciale wedstrijd voor gemeente teams. Dit jaar met nog maar 4 deelnemende gemeenten, maar het is de opzet dat in de komende jaren uit te bouwen tot veel meer gemeenten. De overheid wil dat mensen meer gaan bewegen en sporten. De gemeenten kunnen zo zelf het goed voorbeeld geven. Om 9 uur zijn het de kinderen die aan de Lutje RUN meedoen die de RUN openen. De jeugd van 5 en 6 jaar loopt 500 meter. Kinderen mogen zich verkleden en ouders mogen met de kleintjes meelopen. Voor de jongens en meisjes van 7-12 zijn er in verschillende leeftijdsgroepen wedstrijden over 1 km en voor de oudere jeugd van 13-15 zijn er wedstrijden over 2 km. Alles bij elkaar zullen er op 14 september weer 3000 lopers/loopsters meedoen, waarmee de RUN een van de belangrijke loopwedstrijden in Noord-Nederland blijft. Voor alle info over de RUN en inschrijving zie de website http://www.runwinschoten.nl Henri Thunnissen Racedirector RUN Winschoten