Trailrun Wezep

Op zaterdag 14 september werd de Trailrun Wezep georganiseerd, een verslag van de organisatie.

Inleiding Trailrun Wezep 2013
Op 14 september jl. verschenen er 85 deelnemers aan de start bij TrailrunWezep, deze keer met de start in Hattem (Dutch Golf, Konijnenbergerweg). Om 11.00 uur stonden er 14 deelnemers gereed voor de 50 km. en aansluitend om 12.00 uur waren er 32 deelnemers om de 25 km. te gaan lopen. Rond 13.00 uur ging de laatste groep van 36 deelnemers van start voor de 10 km. Terwijl het in de ochtend nog volop regende, was het bij de start om 11.00 uur droog. Het bleef helaas niet de hele middag droog en kwamen de laatste lopers van de 50 km. dus niet droog over. Helaas moesten drie deelnemers voortijdig uitstappen.

Routebeschrijving
De drie routes van deze trailrun (10, 25 en 50 km.) waren zodanig uitgezet, dat het naadloos in elkaar overloopt. Na de centrale start in Hattem liep men eerst een klein stukje richting Wapenveld om vervolgens direct de bossen van Hattem in te gaan. Nabij de Leemkule volgde de eerste splitsing. Hier ging de 10 km. gelijk de Leemkule in en ging de route verder door landgoed Molecaten om weer richting de startplaats te gaan. De 10 km. zat er toen op.

De 25 en 50 km. gingen voor de Leemkule het landgoed Petrea op om verder richting het Zwolse Bos van Heerde de route te volgen. Via geweldige bospaden (soms erg smal!) en diverse klimmetjes kwamen zij op de tweede splitsing, nabij het Heerderstrand. Op dit punt was ook een verzorgingspost opgesteld. Hier ging de 25 km. via een passende omweg via het Zwolse Bos weer terug naar de Leemkule. Voor de Leemkule trof men nog een korte beproeving met een paar hoogte verschillen aan. Daar wordt weer aangesloten op de 10 km. om zo weer te finishen in Hattem.

De 50 km. kent naast de uitdagingen op de route van de 10 en 25 km. in dit gedeelte nog andere uitdagingen en bezienswaardigheden. Na de oversteek bij het Heerderstrand werd er een route gevolgd in het bosgebied van de Dellen. Via een paar omzwervingen liep men onderweg langs het graf van Buys Ballot (voormalig landheer van bosgebied de Dellen) om daarna de beklimming van de Haelberg af te leggen. Je kon hier zelfs nog even de uitkijktoren beklimmen! Na deze beklimming werd de route in de Dellen doorgeleid om naar het uiterste punt van het parcour te lopen, nabij de gemeentegrens van Epe. Bij dit punt was eveneens een verzorgingspost opgenomen. Via de Officiersweg bij camping de Jagerstee liep men terug richting Heerde. Onderweg passeerde men nog een grote zandverstuiving om daarna langs het Hertenkamp de grote heide over te steken via de Schaapskooi. Na de Schaapskooi werden de deelnemers via het kabouterpad geleid om weer terug te keren aan de achterkant van het Heerderstrand. Via die achterkant werd opnieuw de oversteek naar het Zwolse Bos gemaakt om zo de aansluiting weer te kunnen maken op de 25 km. en 10 km. Zoals je kunt lezen hebben wij de nodige diversiteit in elke route aangebracht. Met dat gegeven is er dus op elke afstand een uitdaging te vinden.

Finish
Na binnenkomst van alle afstanden konden we de balans opmaken van deze trailrun. Alle deelnemers waren zeer enthousiast over de route en de wijze waarop deze was uitgezet evenals de verzorging onderweg. Iedereen kon de route goed volgen, waardoor er nauwelijks verkeerd werd gelopen. Het is altijd een uitdaging om de route exact uit te laten komen. Bij de 25 km. was de route bijna 2 km. langer. De overige routes waren nagenoeg 10 en 50 km.

Ook de start- en finishlocatie viel in de smaak, enigszins uniek te noemen. We waren te gast op een golfresidentie. Bij het afhalen van de startnummers kreeg iedereen de mogelijkheid om een gratis consumptie te nuttigen. Na afloop was er opnieuw een gratis consumptie en een warme douche! Als herrinering werd een badlaken aangeboden.

Trailrun in 2014
De organisatie heeft met veel plezier deze trailrun georganiseerd. Zoals de plannen nu lijken, zal er op 3 mei 2014 opnieuw een trailrun worden georganiseerd. Via de website http://www.trailrunwezep.nl houden we je op de hoogte.

Jan Bogaard