Kalender Ultraned op sterkte

De kalender telt op dit moment ruim 850 wedstrijden. Een mooi verlanglijstje voor de avontuurlijke loper.

De wedstrijdkalender van Ultraned is weer goed gevuld, op dit moment met zo’n 850 wedstrijden. En daar gaan de komende periode nog weer de nodige wedstrijden bijkomen. Nog niet alle organisaties hebben hun datum voor volgend jaar al vaststaan. Ook zijn we natuurlijk altijd op zoek naar leuke marathons en ultralopen die nog niet op de kalender staan en krijgen we af en toe tips van lezers. Het gevolg is dat er voor 2014 zo’n 1000 wedstrijden in de kalender zullen staan, waarvan een derde marathons en twee derde ultralopen. Daarbij maken wij een keuze en nemen niet alles op in de kalender. Een 6-uurs loop in Zuid-Italië of een marathon in Noord-Finland zijn wedstrijden die de kalender niet zullen halen. Een 100 km, leuke trail of landschapsmarathon in principe wel. Voor België en Nederland proberen we helemaal compleet te zijn. Van buiten Europa hebben wij maar weinig wedstrijden in de kalender staan. Bedenk dat de kalender regelmatig wordt geactualiseerd en het dus de moeite waard is om regelmatig een kijkje te nemen op Ultraned.

Nadeel van zo’n omvangrijke kalender is dat er nog wel eens onjuistheden in kunnen staan. Ondanks dat we bij het invoeren heel zorgvuldig zijn maak je altijd wel eens een foutje. Daarnaast komt het regelmatig voor dat wedstrijdorganisaties hun datum wijzigen, afstanden veranderen, afstanden toevoegen of wedstrijden cancelen. Gezien de grootte van de kalender is het niet mogelijk om die veranderingen in de kalender door te voeren, vandaar het advies om als je belangstelling hebt voor een wedstrijd de website van de organisatie goed te bekijken. Dat voorkomt teleurstellingen. Tips over onjuistheden in de kalender zijn natuurlijk altijd van harte welkom.

Wat voor 2014 opvalt is dat de trend van XXL wedstrijden doorzet. Als organisator kom je er niet meer door een 100 mijl te organiseren, het moet minimaal wel 200 km zijn. Buiten lange wedstrijden op een parcours met ronden zoals de 3100 mijl in New-York en de 1000 mijl in Athene, staan er volgend jaar lange wedstrijden als de MilKil (1000 km nonstop, 15 juni), Projekt 500 (661 km, 27 september), Notorious (374 mijl, 26 juni), The Spine (268 mijl, 11 januari), de High in India (333 km, 17 augustus), de Wibolt (320 km, 18 juni), de Enduroman (200 mijl, 30 mei), de Thames Path 184 (184 mijl, 22 augustus), Ultramilano SanRemo (175 mijl, 29 mei), Hardmoors Ring of Steele (160 mijl, 23 mei), The Hill (160 mijl, 6 december 2013), Ocean Floor Race Egypte (160 mijl, 23 maart) en daar komt een loop als de Tor des Geants nog bij.

Daartegenover staat dat er steeds meer korte trails en trailmarathons bijkomen. Bij de trail is de precieze marathon afstand niet relevant omdat er toch geen officiële meting kan worden uitgevoerd. Er staan veel trails in de kalender die maar net iets langer zijn dan een marathon en met een ruime tijdslimiet voor een modale marathonloper goed te doen zijn. Niet elke trail is even technisch, er zijn ook trails bij met relatief veel asfalt. Voor lopen met veel (half)verharde wegen hanteer ik de term landschapsloop, voor een makkelijke trail de term instaptrail. Op basis van de info die op de website staat is lang niet altijd goed in te schatten hoe zwaar de trail is. Een trail in Alpien terrein of in de Spaanse binnenlanden kan verrassend technisch zijn en minder geschikt voor een Belgische of Nederlandse loper die nooit verder is gekomen dan een Ardense trail. Bij Engelse trails is het vaak belangrijk dat je jezelf goed kan oriënteren in het terrein. Bekijk als je interesse hebt voor een trail de info op de website zelf goed, zodat je je optimaal kunt voorbereiden op die wedstrijd ook waar het gaat om de keuze van schoeisel, kleding en voeding. Bedenk dat je bij Franse en sommige Spaanse wedstrijden een medisch attest moet hebben.

In de kalender kan je op datum en op land zoeken. Er staan vooral Engelse, Duitse, Franse en Nederlandse wedstrijden in, maar ook veel wedstrijden in België, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Italië, Spanje, Zweden en Noorwegen te zoeken. De functie om per land te zoeken vind je bovenaan links.

Als redactie van Ultraned wensen we iedereen een goed loopjaar 2014 toe. We hopen jullie met de kalender op goede ideeën te brengen. Voor verslagen van loopavonturen houden wij ons altijd van harte aanbevolen.

Henri Thunnissen

NB. Dit artikel is gekoppeld aan La Magnetoise, een wedstrijd die in 2014 terug is van weggeweest en gelopen wordt op 23 februari. Met trails over 44 en 67 km. Die korte afstand is uitstekend geschikt voor de marathonloper die eens wat anders wil.