New-York marathon voor Mutai en Jeptoo

Na een jaar zonder marathon van New-York was er weer een spannende strijd in een marathon zonder hazen. Met een link naar de uitslagen.

Vorig jaar ging de marathon van New-York niet door vanwege de verwoestingen die de orkaan Sandy had aangericht in New-York. Dit jaar in de 43e editie kende de marathon een sterke bezetting. Bij de mannen deden toppers als de Keniaan Geoffrey Mutai, de Ethiopiër Tsegay Kebede en de Oegandees Sthepen Kiprotich mee. Kiprotich is de Olympisch- en Wereldkampioen. Mutai heeft de snelste tijd gelopen op de marathon met 2.03.02, maar die tijd van Boston wordt niet als Wereldrecord erkend omdat het parcours teveel afloopt. Kebede liep in Chicago een tijd van 2.04.38. Bij de vrouwen stond er ook een sterk veld aan de start met Edna Kiplagat, Prisca Jeptoo, Firehiwot Dada en Buzunesh Deba. Jeptoo won de marathon van Londen en werd bij de Olympische Spelen tweede. Kiplagat won de marathon van New-York en Los Angeles.

Het geaccidenteerde parkoers in New-York leent zich niet echt voor een snelle tijd. Er worden in tegenstelling tot andere grote marathonwedstrijden geen hazen ingezet, zodat er zich een echte strijd ontwikkelt net als bij het WK en de Olympische Spelen. Dat lopers toch graag naar New-York komen ook al is de kans op een scherpe tijd klein, heeft te maken met het hoge startgeld. De echte toppers kunnen op een startgeld van 250.000 dollar en meer rekenen. Dat snelle tijden overigens niet onmogelijk zijn bewees Geoffrey Mutai in 2011 door te winnen in een sterke tijd van 2.05.06. Dat is de snelste tijd ooit gelopen in een wedstrijd zonder hazen.

Geoffrey Mutai won dit jaar net als in 2011, alleen zijn tijd was met 2.08.24 veel minder scherp. Mutai plaatste op 33 km een aanval waarbij alleen zijn landgenoot Stanley Biwott meekon die als vijfde zou eindigen. Op 36 km liep Mutai bij Biwott weg. Mutai finishte met een ruime voorsprong op Tsegay Kebede (2.09.16) en de Zuid-Afrikaan Lusapha April (2.09.45).

De strijd bij de vrouwen was spannender. Direct vanaf het begin liep de Ethiopische Buzunesh Deba in het gezelschap van haar landgenote Tigist Tufa weg bij de andere favorieten. Ze bouwden al snel een ruime voorsprong op die op de helft drie- en een half minuut bedroeg. De Keniaanse Prisca Jeptoo versnelde toen echter en maakte snel tijd goed. Zij passeerde eerst Tufa om op 39 km ook Deba te passeren. Jeptoo won in 2.25.07, voor Deba in 2.25.56. De Letse Jelena Prokopcuka werd derde in 2.27.47. Deba woont sinds een aantal jaren in Amerika.

De marathon van New-York is een geliefde marathon bij Nederlandse en Belgische lopers. In 2011 finishten er maar liefst 1475 Nederlandse lopers/loopsters op de marathon. Gekoppeld aan een korte vakantie is het optreden in de marathon vaak een van de sportieve hoogtepunten in de loop carrière. Voor info over de wedstrijd zie de website van de organisatie: http://www.ingnycmarathon.org/ De directe link naar de uitslagen is: http://www.ingnycmarathon.org/Results.htm

Henri Thunnissen