Belgische en Nederlandse lopen in december/januari

In december en januari staan er een aantal leuke wedstrijden op het programma in België, Nederland en net over de grens in Duitsland.

Het jaar 2013 loopt alweer ten einde. Hopelijk was het voor jullie als meelezende lopers/loopsters een goed loopjaar. Voor de een zal die kwalificatie liggen in de verbetering van PR’s, voor de ander in het aaneenrijgen van bijzondere loopervaringen. Ik ben zelf in verschillende rollen betrokken bij een aantal wedstrijden. Een wedstrijd als de RUN van Winschoten leent zich met het snelle parcours en enthousiaste publiek bij uitstek voor het lopen van een PR. Op de 50 en 100 km sneuvelde dit jaar menig PR. Bij wedstrijden als de JKM, Dutch Coast Ultra Run by Night en Limburgs Zwaarste gaat het meer om de beleving. Het lopen op een donker strand of door het mooie Limburgse Heuvelland zijn ervaringen die je bijblijven. Zeker als de gevoelstemperatuur -10 graden Celsius is, zoals in de afgelopen editie van de Dutch Coast. Doordat het trail lopen steeds populairder wordt is het wedstrijd aanbod in marathons en ultralopen de afgelopen periode enorm toegenomen. Dat vind je ook terug in de kalender van Ultraned. Het aanbod in wedstrijden is enorm divers.

Voor de komende periode staan er in België, Nederland en het direct aangrenzende deel van Duitsland een aantal interessante wedstrijden op het programma. Een aantal lopen zijn al ‘uitverkocht’, zoals de Dutch Coast Ultra Run by Night. Maar er zijn genoeg lopen waar nog plek is. Zie voor de details over de lopen de kalender van Ultraned.

Op zaterdag 28 december hebben lopers/loopsters de keuze uit de 6 uur van Epe en de Sylvester marathon en ultraloop. De 6 uur van Epe wordt op de baan gelopen en kent een gemoedelijk karakter. Inschrijven kan tot een half uur voor de wedstrijd. De Sylvester marathon en ultraloop is een gratis loop door het mooie Zuid-Limburgse heuvelland. Het is een halve trail met de nodige hoogtemeters. Het is een groepsloop.

In januari staan er 3 marathons van de Drents Friese Woldrunners op het programma. Op vrijdag 3 januari de Mel Gibson Marathon (Gieten), op vrijdag 24 januari de Noordlaarderbos Marathon en op vrijdag 31 januari de Eddie Cantor Marathon (Gieten). Kijk op de website van DFW voor de inschrijfprocedure. Het zijn kleinschalige marathons met alleen voorinschrijving. De data van deze marathons zijn zorgvuldig gekozen. Sjoerd Slaaf heeft als hij alle drie de marathons uitloopt op 31 januari op alle dagen van het jaar een marathon of ultraloop hebben gedaan. Sjoerd nadert de 800 marathons/ultralopen en moet in Nederland alleen Willem Mütze voor zich dulden.

Op zondag 5 januari wordt de Kevelaer marathon gelopen. Kevelaer ligt net over de grens bij Venraij. Het is een marathon in rondjes, maar het is een aardig officieel opgemeten rondje. De inschrijving kan tot en met 27 december 23.59 uur. Voor de ultralopers bestaat de mogelijkheid om aan de Marathon Express mee te doen. Deze loop bestaat uit een aanloopstuk van 34 km van Rheinberg naar Kevelaer wat samen als groep wordt gelopen. Dan kan individueel de Kevelaer marathon worden gedaan, waarna er weer samen wordt teruggelopen. Op zondag 12 januari wordt de Zwarte marathon gelopen, een strandmarathon van Wassenaar naar Noordwijk en terug. Ook op zondag 12 januari is de Nord Eifel Ultra, een instap trail met 900 hoogtemeters+ van ultraloper Stefan Vilvo vanuit Düren, wat iets ten zuiden van Aken ligt. Een week later op zondag 19 januari wordt de trailmarathon Le Trefle a 4 Feuilles georganiseerd, in Nederland beter bekend als het Klavertje vier. Een leuke trailmarathon met 1000 hoogtemeters+ die bestaat uit 4 rondjes van rond de 10 km, waarbij je telkens door start- en finish plaats Olne komt. Voor de Nederlanders wordt dichter bij huis de Bosmarathon en minder georganiseerd. Een leuke kleinschalige marathon door het Asserbos. De kosten van deze door Nellie van der Made georganiseerde marathon zijn een luttele 5 euro.

Ik wens iedereen voor 2014 een goed loopjaar toe en hoop jullie ergens tegen te gaan komen bij een of meer wedstrijden.

Henri Thunnissen