Bosmarathon Aalter 21 december

Thierry de Block: “Gekend al jaren in de ultrawereld zag ik al meteen bij aankomst aan de sporthal en afhalen borstnummer, hier loopt geen (simpel)volk rond. Allemaal afgetrainde heren en dameslijven met hun blik reeds op wat dat komt.”

Joerie Schepers ging een bosmarathon inrichten ter ere van zijn 42ste verjaardag en met wat toeval net zijn 100ste marathon. Gekend al jaren in de ultrawereld zag ik al meteen bij aankomst aan de sporthal en afhalen borstnummer, hier loopt geen (simpel)volk rond. Allemaal afgetrainde heren en dameslijven met hun blik reeds op wat dat komt. Maar, leuke sfeer zowel in de cafetaria als in de kleedkamers. Borstnummer was vergezeld met een plastiek zakje met reclame van running die wat deegwaren bevatte, mandarijnen, een 2tal wafels, zakje snoep, losse caramels en een blikje echte cecemel, mmmm lekker dit alles. Men had die dag regen voorspeld, veel wind dus, echt bosloopweer, toch datgene waarvoor wij gekomen zijn?

Maar, wonderwel bleef de regen uit tijdens de loop en viel al met al de wind nog mee doordat wij 35km in het bos liepen die de soms hevige windvlagen wat tegenhielden. Na een korte briefing over het te volgen parcours vertrokken wij samen in groep (113) lang Vlaamse wegen tot wij na een kleine 4km het bos bereikten waar de bevoorradingstent stond om 5 toeren van ongeveer 7,5km te lopen. Joerie had ons via de site reeds verwittigd dat er maar een bevoorrading was per toer en op het einde van de 5de ronde men niet meer voorbijpasseerde aan de bevoorrading dus, had besluit genomen om met rugzak te lopen zodoende kwam ik nooit in de problemen betreffende drank en voeding. Goede bevoorrading overigens (banaan, peperkoek, tuc koeken, rozijnen, cola, energiedrank, water, enz.)

De bospaden lagen er meestal goed bij en op slechts een 5 tal stroken was het wat opletten voor boomwortels of slijkplassen. Natuurlijk, na enkele afgelegde rondes werd de omloop steeds drassiger maar doordat ik gans de wedstrijd alleen liep en met een matig tempo (9,3km) kon ik er voor zorgen om mijn voeten droog te houden. Doordat wij meermaals in lussen en kringetjes het bos doorkruisten kwam men regelmatig andere lopers tegen die mij kruisten wat wel leuk was maar minder leuk vond ik toen ik tijdens de 3de ronde reeds werd gedubbeld door de eindwinnaar, shit, reeds 7,5km achterstand. Tja, dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de moraal maar, kwam naar hier om te trainen dus tijd was niet belangrijk en dus hield ik mij verder bezig tijdens de run om het aantal te tellen die mij zouden dubbelen.

Mijn vriend en loopbuddy Marijn was toen wij het bos inliepen op zijn elan aan het opschuiven en telkens er iemand mij passeerde dacht ik, daar is ie. En, na nr. 16 kwam hij gepasseerd, net voor mijn laatste ronde dus, ik wist, die komt een uurtje eerder onder de douche. Helemaal op het eind van de 5de ronde stond er aangeduid dat men een andere route moest nemen naar sportcomplex te Aalter, net ervoor zag ik een loper voor mij de andere route nemen. Ik maakte hem erop attent maar wat bleek, moest die nog een ronde doen, he dacht ik, ik dubbel zowaar iemand. Toen ik de brug overstak richting aankomst zei de seingever (over de brug ben je er), neen dus, ligt het aan mij, mijn voorloper of slechte aanduiding maar, men moest nog enkele toertjes rond bomen en struiken, de Finse piste nog rond en ik zag meerdere lopers op de piste rondlopen die ik dus nooit heb betreden.
Liep ik te ver? wie weet maar, uiteindelijk registreerde mijn garmin een afstand van 42,852m. Nu, na een marathon kan er nog wel een 600m bij maar toch spijtig want anders was de organisatie top want, bij aankomst konden wij genieten van een glas frexeneit en kregen wij er nog een medaille bovenop, thanks Joerie. Na nog wat nakeuvelen in de kleedkamers en bij het nuttigen van een lekkere duvel in de cafetaria blikte ik toch tevreden terug over het voorbij jaar.

Mijn beoogde doelen werden bereikt, namelijk blessurevrij, wat marathons (Torhout, bosmarathon) enkele gemakkelijke trails (Loop van Vlaanderen, Trail de la Vallee de L,orneau) wat zwaardere trail ( Trail des Bosses 65km) en mijn zwaarste dit jaar (Trail des Fantomes, 50km) lopen. Iedereen was al druk aan het bespreken wat 2014 brengt en zelf ben ik er ook al uit wat mijn doelen zijn volgend jaar wat niet makkelijk kiezen is als je ziet op jullie site war er allemaal aangekondigd word (waarvoor dank aan gans de redactie en vooral aan henrie, top man).

Medelopers, sumpatysanten en anderen, iedereen een blessurevrij 2014 toegewenst en hou het veilig tijdens de feestdagen.

Thierry de Block