Dutch Coast Ultra Run by Night helemaal geslaagd

Een peroonlijk verslag van Rinus van der Wal die samen met Ferry van der Ent voor de vierde keer deze bijzondere wedstrijd organiseerde.

Als eerste wil ik de vrijwilligers Jan, Ton, Henri, Ron, Jasper en al de anderen tijdens de nacht bedanken voor deze super nacht run en zonder jullie was het niet mogelijk. Verder natuurlijk Hotel Wienerhof in Den Helder, Strand paviljoen de Deining in Castricum aan zee en de Pierewaai in IJmuiden aan zee super bedankt voor jullie onderkomen deze nacht editie. Ook onze sponsor Hoka One One, Ink-burn en Impulse creatief Denkwerk! bedankt voor het beschikbaar stellen van de prijzen. Natuurlijk de lopers en ieder ander bedankt voor het mee doen en support deze nacht en lange ochtend, top.

Als mede organisator was deze nacht en ochtend van belang dat alles op rolletjes gaat lopen en met het busje op het parkoers is veel te volgen en een helpende handje is dan wel van belang. Het begon al in de middag om samen met Henri de verzorging klaar te zetten bij de Deining in Castricum aan zee. (toevoeging Henri: Leuk was dat we toen Ron Teunisse tegenkwamen die daar aan het hardlopen was met zijn zoon) Natuurlijk de nodige afmeldingen, lijsten en mail verkeer en dan na het eten op weg met het busje naar IJmuiden om aldaar extra warme dekens op te halen en natuurlijk de lopers die mee konden naar Den Helder bij de start. Dat het druk was met file voor veel deelnemers was lastig maar uiteindelijk komen we aan en dan inschrijvingen en de nodige foto’s maken en praatje hier en daar.

Een film ploeg van Noord-Hollands dagblad is er ook bij en om 22:00uur de start van de 75km en 100km runners. Daarna om 22:30 uur de start van de 50km runners en dan snel naar Huisduinen om de 50km lopers te volgen en foto’s te maken. Na de laatste lopers snel naar de strandafgang bij Callantsoog om aldaar de eerste lopers van de 75 en 100km lopers voorbij zien te komen. Het strand ziet er goed uit en met een matig windje kracht 4 tegen en met 5 graden is het goed lopen. Ook de volle maan komt af en toe door de bewolking en dan is het helemaal mooi op het strand, bijna romantisch.

We moeten snel door naar Petten om op de dijk na 26km de eerste verzorgingspost neer te zetten en natuurlijk de lopers te ondersteunen. Samen met Henri en Jasper is het even slepen de hoge dijk trap op, maar dan heb je wel een uitzicht over km lange dansende lichtjes in de verte op het strand, wow en gaaf gewoon. De eerste snelle lopers komen voorbij en daarna is het komen en gaan van lopers en een ieder blijft wel even staan voor een drankje, praatje of foto! Een paar deelnemers moeten afhaken en kunnen in de warme bus plaats nemen.

Na de laatste lopers is het opruimen van de waterflessen ( dank je Linda voor het helpende handje de steile trappen op van de dijk) en daarna op het eind van de dijk een loper oppikken die het ook moeilijk heeft. Bij Bergen aan zee een loopster oppikken van het strand, was even de vraag waar Esther verbleef, maar toch gevonden en daarna de eer om met een meerderheid aan jonge vrouwen in het busje naar de Deining te rijden!. Daar is het lekker druk en de snelle lopers zijn alweer op weg naar IJmuiden aan zee voor de 75km en 100km lopers. We moeten op tijd weg en met een busje vol lopers die naar IJmuiden moeten volgen we over de zeesluizen de weg naar IJmuiden en pas bij de kleine sluis is daar snelle loopster Mildred met loop maatje en de nummer 2 zien we in oud IJmuiden en de nummer 1 op de 75km is al bijna op het eind punt de Pierewaai in IJmuiden aan zee. Jeetje wat lopen ze snel zeg, onwijs.

Als de eerste lopers komen en weer verder gaan voor de laatste 25km van de 100km ga ik met Jasper snel naar Zandvoort aan zee om de lopers te volgen. De nummer 1, 2 en 3 zijn al voorbij en we kunnen nummer 4 zien op het strand. Het is ondertussen weer licht geworden en een aantal lopers komen we tegen en ook Wilma Dierx gaat lekker. Plots horen we dat de nummers 1, 2 en 3 al de finish hebben bereikt en we gaan snel terug naar IJmuiden om het verloop van de wedstrijd te volgen. Ook een camera ploeg komt langs voor opnames en na 14 uur rennen zijn de laatste lopers binnen gekomen en staat er een uitgebreid ontbijt en noem het maar op klaar voor een ieder die komt en top gedaan Ron.

Rond de klok van 13:00 uur een aantal lopers naar het station brengen, het gehuurde busje leeg maken en weer inleveren en dan rond de klok van 15:00 uur mijn bed in om na 2 uurtjes de afrekening van het gehuurde busje te regelen. In de avond alle foto’s plaatsen en de overgestroomde mailbox en Facebook bekijken en dan is het zo weer nacht om naar bed te gaan. Lange dag-nacht en dag en heerlijk genoten maar wel moe, je kan volgens mij beter 100km rennen, minder vermoeiend volgens mij.

Kort en bondig:
Een super geslaagde dag/nacht en het was een daverende succes. Geen ongevallen of rare dingen onderweg en met maar 9 uitvallers op de 84 deelnemers is dat prima. Nogmaals iedereen bedankt en nu nagenieten van alle foto’s, films, verhalen en noem het maar op. Hopelijk volgend jaar een storm en koud weer, want dat willen we eigenlijk.

Rinus van der Wal

Toevoeging Henri Thunnissen: Dit verslag komt van de weblog van Rinus: http://rinusrunning.punt.nl/ De uitslagen van de 50, 75 en 100 km staan op Ultraned.
Het filmverslag van het Noord-Hollands Dagblad is te vinden op: http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/metropool/article26562273.ece/Nachtelijke-loop-over-het-strand en het verslag van RTV Noord-Holland op: http://www.rtvnh.nl/nieuws/133097/Ik
Voor info over de Dutch Coast zie de website: http://dutchcoastultrarun.punt.nl/ en de Facebook bladzijde: https://nl-nl.facebook.com/pages/Dutch-coast-ultra-run-by-night/164041967013890 Op de Facebook bladzijde veel foto’s die ook te bekijken zijn in een picassa album: https://plus.google.com/photos/109624242763518163723/albums/5970562322602146993?banner=pwa
Voor een verslag van Chris van Beem zie: http://www.trail-running.nl/trailrunners_blog/trailrunners-blog-item/!~/blog-chris-van-beem/2014/01/19/dutch-coast-ultra-run-by-night