Februari is Belgische maand

Een overzicht van de Belgische wedstrijden in februari. Ook bij de LPM marathon is er nog plek! (update)

De jaren dat er in de winter bijna geen wedstrijden waren en je voor een wedstrijd naar een zonnig land moest, liggen gelukkig ver achter ons. Nu is er ook dichtbij in België en Nederland een goed wedstrijdaanbod. In Nederland waren al wedstrijden als de LangsteNachtLoop, de zes uur van Epe, de Sylvester Marathon en Ultraloop, de Dutch Coast Ultra Run by Night plus diverse marathons. In februari staat de Texel Trail op het programma, maar die is helaas al volgeboekt. Op 15 februari kan wel Limburgs Halve worden gelopen, de eerste 50 km van Limburgs Zwaarste. Waar in Nederland vaak een beter wedstrijdaanbod is dan in België, ligt dat voor februari anders. De maand februari is wat dat betreft een Belgische maand. Een overzicht:

Op zaterdag 8 februari organiseren Luc de Jaeger-Braet en Vincent Meers voor de vierde keer de Belgian Coast Total Run. Een loop over 70 km langs de Belgische kust van De Panne naar Knokke. Zie voor een omschrijving van deze loop https://www.ultraned.org/n_item/f6121.php Wil je meedoen geef je dan bij Luc of Vincent op.

Een week later wordt op zaterdag 15 februari de Trail des Bosses georganiseerd. Dit is een trail van 25, 45 of 65 km. Voor de 45 km is er een wachtlijst, maar op de 65 km is er nog plek. Het is de vijfde editie van deze trail in Hennuyères, wat 25 km ten zuidwesten van Brussel ligt. Een leuke route met 1200 hoogtemeters en 2 of 3 verzorgingsposten. In 2013 kregen de deelnemers aan de 65 km een kaart mee voor de extra lus die zij maakten. Voorzover ik kan nagaan gebeurt dat in 2014 weer. Voor een verslag zie https://www.ultraned.org/v_item/f5856_2013_02.php

Op zondag 16 februari wordt er in Genk een klassieker gelopen, de LPM Marathon, een memorial voor Louis Persoons. Deze marathon wordt georganiseerd door Micha Havreluk. Een aantal jaren is deze marathon niet georganiseerd, maar in 2014 wordt de LPM Marathon voor de tiende keer georganiseerd. Let op!: Ik kreeg van Micha Havreluk het goede nieuws dat er nog beperkt plek is op de marathon. Op de wachtlijst staan lopers die nog niet betaald hebben. Er zijn op dit moment 218 betaalde inschrijvingen. Er is dus nog plek voor 32 lopers/loopsters. Degene die zich nu inschrijft en meteen betaalt kan dus nog meedoen.

Op zaterdag 22 februari wordt er in het Provinciaal Domein het Leen in Eeklo een loop over 45 km georganiseerd, bestaande uit 4 ronden. Op de foto’s staan een aantal mooie single tracks maar ook bredere paden. Op de website van de organisatie staat de loop als trail aangeduid maar ook de mededeling dat de zwaarte van het parcours af zal hangen van de weersomstandigheden. Er kan gekozen worden om 1, 2, 3, of 4 ronden te lopen. De kortste 2 afstanden zijn volgeboekt, op de 2 langste afstanden is er nog plaats. De tijdslimiet voor de 45 km is 6 uur. De eerste 300 inschrijvingen krijgen een fles Cava. De kosten voor de inschrijving bedragen een schamele 8 euro…

Op zondag 23 februari wordt er in Maransart de Trail des Mazarines gelopen. Maransart ligt 20 km ten zuiden van Brussel. Dit lijkt met 950 hoogtemeters+ op 60 km geen al te lastige trail te zijn. Bij voor-inschrijving zijn de deelnamekosten van deze trail maar 12 euro. Er is nog genoeg plek. Naast de 60 km is er o.a. ook een 35 km.

Op zondag 23 februari staat een oude bekende weer op het programma, La Magnetoise. De laatste editie was in 2010. Een echte Ardense trail met op de 67 km 1800 hoogtemeters+. Er is ook een trail over 44 km met 1150 hoogtemeters+. De 67 km heeft 2 verzorgingsposten en de 44 km maar 1 post. Rugzakjes mee dus! Dat wordt genieten in de omgeving van Olne. Het mooie is dat er op zowel de 44 als de 67 km nog volop plek is. Wees er dan wel op tijd bij met inschrijven, want de inschrijving sluit op 16 februari. Op de 67 staan oud-winnaars Christophe Wislet en Wouter Hamelinck op de startlijst.

Henri Thunnissen