IAU nieuws over kampioenschappen

Er is veel nieuws over de kampioenschappen van de IAU. Een overzichtje.

De IAU beleeft een roerige periode. Nadat het WK 100 km in 2013 ondanks alle inspanningen van het IAU om het kampioenschap te organiseren niet doorging, werd begin februari het EK/WK 100 km in het Letse Daugavspils op 30 augustus geannuleerd. De plaatselijke organisatie kreeg de financiën niet rond. Op 8 maart kwam het nieuws dat het EK/WK 24 uur in het Tsjechische Pilsen op 21-22 juni niet doorging, om dezelfde reden. In dat nieuwsbericht werd gemeld dat de IAU wel met een andere organisatie in gesprek over dat kampioenschap.

Gelukkig kwam 10 maart het goede nieuws dat het WK 100 km dit jaar wel doorgaat. Op 28 november wordt dit kampioenschap gehouden in Doha in Qatar. Een land dat bekend staat om de hoge temperaturen. In de winterperiode die van december tot en met februari duurt ligt de maximum temperatuur onder de 25 graden. Dat verklaart de keuze voor de datum van 28 november. De wedstrijd wordt georganiseerd door Aspire Logistics in samenwerking met de Atletiekbond van Qatar. Aspire Logistics heeft veel ervaring met het organiseren van grote sportevenementen.

Behalve het WK 100 km organiseren ze in Qatar op 31 oktober ook de IAU 50 km World Trophy Final. Voor deze finale kunnen de lopers/loopsters zich kwalificeren in een reeks van kwalificatie wedstrijden. Er is in Doha op 6 maart een testwedstrijd georganiseerd. Die loop werd ’s avonds gelopen. Of de 50 km finale op 31 oktober vanwege de temperatuur ook ’s avonds zal worden gelopen is nog niet bekend, maar wel waarschijnlijk gezien de temperaturen in die periode.

Voor wat betreft de 24 uur is contact gezocht met de organisatie van de 24 uur van Soochow in Taiwan. Een ervaren organisatie die al 14 edities achter de rug heeft. Het is een baanwedstrijd, maar een WK moet vanwege het grote aantal deelnemers op de weg worden gelopen. Dat zal geen probleem zijn, want in 2006 werd het WK 24 uur in Soochow georganiseerd over een wegparcours. Namens Nederland leverde Janneke Cazemier toen een goede prestatie met een negende plek en een afstand van 203,625 km. De 24 uur van Soochow is een qua prestaties kwalitatief hoogstaande wedstrijd, een van de toonaangevende 24-uurslopen ter wereld. De komende weken zal duidelijk worden of ze in Taiwan in staat zijn om dit WK financieel rond te krijgen. De voorgenomen datum is in december.

Voor 2015 is de datum van het EK/WK 24 uur al bekend. Dat EK/WK zal worden georganiseerd in het Italiaanse Turijn op 11-12 april. Het WK trail zal in de Alpen worden gelopen in de omgeving van Annecy. Het betreft de Maxi Race, een echte trail in één grote ronde van ruim 80 km met maar liefst 5000 hoogtemeters+.

Alle info over de kampioenschappen is te vinden op de website van de IAU: http://www.iau-ultramarathon.org/ Voor Nederlandse lopers en loopsters die belangstelling hebben voor het meedoen aan een EK/WK verwijs ik naar de website van Ultraplatform: http://www.ultraplatform.nl/

Henri Thunnissen