Binnenmaasmarathon

Jef van de Weerdt: “Net als wij een boerderijtje passeren ontsnappen twee zwart gevlekte varkentjes en ze lopen vrolijk knorrend met ons mee en zorgen voor wat afleiding, maar helaas bij de eerstvolgende verzorgingspost worden ze uit de wedstrijd gehaald”

Van de 6 marathons die ik vorig jaar liep was geen enkele onder de 4uur, nu moet ik er bij zeggen dat het geen parcoursen waren voor een snelle tijd ..dus vandaag tijdens vlakke Binnenmaas marathon moest het maar weer eens gaan gebeuren …… (alle 4 vorige deelnames gingen onder 4 uur). Na een voorspoedige reis met Henk Sipers zijn wij ruim op tijd in Maasdam.. inschrijven (20 euro) is zo gepiept en de sfeer is zo als altijd heel gemoedelijk…ook om dat er maar weinig deelnemers zijn, ik schat zo’n 60 man/vrouw voor de halve en hele marathon samen, de meeste lopers nemen deel als team aan een estafetteloop van 3 rondes van 21 km óók als training voor de ROPA-run, en gelukkig zijn die al gestart als wij om 11 uur óók vertrekken (een hele verbetering) in het verleden gaf dat nog wel eens problemen in het begin.

De eerste 5km (tijd: 27.12) lopen wij nog tussen de huizen en hebben wij nog weinig last van de wind , vanaf dan is het op de km’s lange rechte wegen vechten tegen de krachtige wind … Net als wij een boerderijtje passeren ontsnappen twee zwart gevlekte varkentjes en ze lopen vrolijk knorrend met ons mee en zorgen voor wat afleiding, maar helaas …bij de eerst volgende verzorgingspost worden ze uit de wedstrijd gehaald (geen startnummer)….. 10 km (tijd: 54.17) bij het 12km punt krijgen wij de wind wat mee en ga ik mijn eigen tempo lopen 15km (tijd: 1.22.27) en dat maal 3 is meestal mijn eindtijd dus dat is al niet best…Henk Sipers die 6 dagen geleden nog de zes uren van Stein heeft gelopen is mij ook al voorbij ….21 km (tijd: 1.59.31) valt mij nóg mee.

De volgende 11km zijn een eenzaam gevecht tegen de wind … krijg het ook nog steenkoud en voel de krachten snel afnemen dat gaat wéér een lijdensweg worden …”Die is rijp voor de slacht” zie ik de twee varkentjes denken als ik weer langs hun (gesloten) weiland slof…..30km (tijd: 2.57.45) de laatsten 3 km tegen wind slopen mij finaal en ik heb al stiekem stukjes moeten wandelen in de hoop de resterende 9km met de wind mee nog wat goed te maken ….jammer dan ! Als ik tempo wil maken met de wind mee voel ik meteen de kramp opkomen en moet noodgedwongen gas terugnemen…veel helpt het niet , zelfs het maggiblokje (Jo Schoonbrood) bied deze keer geen solaas ..dan maar kleine stukjes wandelen en als ik iets “beschamend” vind is het wandelen tijdens een hardloopwedstrijd. Bij een hevige krampaanval sta ik aan de grond genageld…vasthoudend aan een boompje probeer ik wat te rekken … mijn spataderen ..ja ik weet het, maar zo hebben allemaal wel wat!

Ploetert maar verder…35 km (tijd: 3.41.55) en ben al tevreden met een tijd binnen de 4 uur 30….de laatste km komt in zicht en …plots weer een kramp aanval en wéér sta enkele minuten geparkeerd……..de finish 4.30.23 het zit erop! 60 keer gestart in een marathon en 60 maal gefinisht .. een mooi getal om te stoppen dacht ik regelmatig tijdens deze marathon…….maar och, ik ga het gevecht tegen de aftakeling toch nog maar even doorzetten….. Dat was dus mijn 5e deelname aan deze kleine maar goed georganiseerde marathon met een compliment voor de vrijwilligers en de bevoorrading tijdens de hele wedstrijd!……sta daar maar eens uren lang ….respect !

Wat cijfers:
1 Ralf Preibisch 2.45.23
2 Bart De Grove 2.46.12
3 Wim Driesen 2.59.09
28 Henk Sipers 4.02.52
30 “ík” 4.30.23
33 Louis Hufkens 4.48.36 …(laatste)
Dames:
1. Ann Van Samang 4.55.00
Deelnemers en uitvallers…..onbekend ??

De aller vriendelijkste groet:
Jef van de Weerdt