SQM Running Team

Joeri de Coninck startte een team met marathon- en ultralopers om zijn bedrijf SQM meer bekendheid te geven.

Waar in het trail lopen de door fabrikanten gesponsorde teams heel normaal zijn, is dat bij het traditionele ultralopen nog niet het geval. Joeri de Coninck brengt daar nu verandering in met het SQM Running Team. Joeri is zelf marathon- en ultraloper. Hij won in 2013 dé 50 van Assen en verbeterde dat jaar ook zijn marathonrecord naar 2.53.08 (bruto) in de marathon van Eindhoven. Naast loper was Joeri in het nabije verleden ook actief als organisator van een aantal wedstrijden. Omdat deelnemers aan wedstrijden tegenwoordig een goede tijdsregistratie verwachten compleet met tussentijden en extra services, vroeg Joeri wat offertes aan. Hij schrok van de bedragen, die voor een kleine organisatie bijna niet zijn op te brengen. Naar aanleiding van die ervaring besloot hij om zelf een bedrijf op te zetten dat zich met de tijdsregistratie ging bezighouden. Hij kocht alle daarvoor benodigde apparatuur zelf aan. Omdat hij de tijdswaarneming naast zijn baan doet, kan Joeri concurrerende prijzen vragen. Joeri verzorgt nu bij een groeiend aantal organisaties in België en Nederland de tijdswaarneming. Het bedrijf heeft vestigingen in zowel België als Nederland. De naam van het bedrijf is SQM (Sports Quality Time Measuring), de website is http://www.sqmtime.nl/Home.html

Om SQM wat meer bekend te geven en tegelijkertijd een aantal beloftevolle Belgische en Nederlandse hardlopers/loopsters te ondersteunen begon Joeri met het SQM Running Team. Dat team bestaat o.a. uit een aantal talentvolle marathonlopers/loopsters als Elisa Rijk (winst Marathon Zeeuws-Vlaanderen 2012), Christophe Moreau (Rotterdam marathon 2011 2.40.07), Bjorn van Ekeren (winst Marathon Zwolle 2013 2.47.58), Hans vanden Bempt (Leie marathon 2013 2.41.29) en Sabine van der Zwalmen (marathon 3.08.17, eerste plaats etappeloop XTrails België 100 km).

Voor Ultraned lezers zijn de bekendste namen van het team natuurlijk toch wel die van Lydia Doornbos, Erik Kuijer, Remco Schellingerhout en Joeri de Coninck zelf. Lydia liep in 2004 bij het WK 100 km in Winschoten in het oranje. Na een periode waarin zij weinig of niet liep toen haar kinderen klein waren, kwam Lydia sterk terug. Ze liep mooie tijden op marathons en korte ultralopen. Vorig jaar won ze de Monschau Ultralauf en liep ze in het oranje bij de International Talent Challenge in Winschoten waar ze haar 50 km record aanscherpte. Haar ambitie is om dit jaar een goede 100 km te lopen, die ze waarschijnlijk in Stockholm gaat doen. Remco Schellingerhout zette in 2012 en 2013 een aantal leuke prestaties neer maar liep helaas tegen een blessure op. Remco traint onder begeleiding van Bob Stultiens. In Stein liep hij de 6 uur als training met een afstand van ruim 65 km. Hij wil eerst een goede 6 uur lopen, alvorens zich aan de 100 km te wagen. Erik Kuijer won in 2012 de Eemmeerloop en in 2013 de 6 uur van Epe op de baan. Erik traint onder begeleiding van Ed van Beek. Erik’s ambities voor de toekomst zijn het lopen van de Zestig van Texel, een goede 6 uur en de RUN in Winschoten. Joeri zelf wil in de nabije toekomst zijn records op de marathon en 50 km aanscherpen en op de 100 km onder de 8 uur lopen.

Een overzicht van de lopers van het team is te vinden op de website http://www.sqmtime.nl/Running-Team.html Ik ben benieuwd of het voorbeeld van Joeri navolging krijgt. Voor de ontwikkeling van het ultralopen zou dat een goede zaak zijn.

Henri Thunnissen