6 uur te Loos

Thierry de Block: “Nu de afstand naar Loos vanuit Brugge viel mee (87km) en met de gps gemakkelijk te vinden. Er was ruime parking voorzien en op het eerste gezicht viel de ronde die wij moesten lopen er veelbelovend uit..”

Men had het voorspeld, het zou op de dag van de 6 uur te Loos(Rijsel) warm worden maar, gelukkig bleef de zon wat zich verschuilen achter de wolken en moesten wij slechts een kleine 2 tal uren de volle zon op ons lichaam verduren. Desondanks moest er toch gelopen worden in temperaturen van 22 graden. Ik had mij laten overhalen om mee te doen door Piek (Kristof). Nu de afstand naar Loos vanuit Brugge viel mee (87km) en met de gps gemakkelijk te vinden. Er was ruime parking voorzien en op het eerste gezicht viel de ronde die wij moesten lopen er veelbelovend uit wat ook bleek tijdens de loop omdat het parcours zich bevond rond een skatepiste, voetbalterreinen, speelpleinen en petanquepleinen en er door het mooie weer er zich in de namiddag veel volk rondliep die ons aanmoedigden.

Wat betreft de organisatie, een dikke pluim, wat men allemaal kreeg in return voor onze 10 euro startgeld: puike bevoorrading na elke ronde, gratis drank na aankomst, mogelijkheid voor broodje met groenten en brochette eveneens gratis en bij de prijsuitdeling ieder een tas met 1 grote fles bier uit de regio, 3 paar loopkousen en een grote handdoek gesponsord door de sncf (spoorwegen) van de regio Nord-pas-de-Calais. Ook kregen de eersten daar nog een beker en een grote mand gevuld met streekgerechten, het kon niet op.

Natuurlijk zijn er ook enkele minpunten: men had ons beloofd dat wij zouden lopen met een chip, helaas, telkens wij een toertje hadden afgelegd (1562m) moest men ons nummer noteren wat uiteraard voor problemen zorgde wanneer meerdere lopers op hetzelfde moment de streep overschreden. Na de aankomst zijn daardoor meerdere lopers van plaats en aantal km gemist maar dankzij dat bijna iedereen met gps uurwerk loopt men dit kon verantwoorden aan de organisatie die het dezelfde dag nog verbeterde. Het andere minpunt, geen openbare toiletten ter plaatse, enkel in het park bevonden er zich slechts enkele openbare toiletten die zich in erbarmelijke staat bevonden (geen papier, geen wc bril en vuil) typisch dus op zijn Frans. Waarom niet enkele euro’s meer vragen en ter plaatse enkele verplaatsbare toiletten laten komen met toezicht.

Wat ik ook leuk vond was, dat er verschillende wedstrijden in de wedstrijd waren. Zo liepen wij met een 46 tal individuele mannen, een 9 tal vrouwen enkele wandelaars, enkele snelwandelaars, meerdere nordicwandelaars en een 19 tal teams bestaande uit 4 personen die elkaar na elke ronde aflosten. Daardoor verveelde ik mij niet daar er telkens iemand van de teams ons voorbijstak of dat wij de wandelaars passeerden. Min eigen bevoorrading geraakte ik kwijt bij de echtgenote Lut van de runner Henk de Rudder die als een kloek alles in de gaten hield en gans de race ons aanmoedigde en foto’s nam en advies gaf (thanks Lut).

Wat betreft de loop: tja, wat moet men vertellen over 6 uur rondjes lopen, dat de eerste 4uur afgelegd werden in marathon afstand, ik daarna rond de 50km een dipje kreeg en blij was dat de 6 uur waren afgelopen met een afstand van 59,2 km wat een verbetering is van 3,8 km. Dat ik enkele nieuwe leuke loopbuddys heb leren kennen(Johan, Patrick, Marc, Henk en Veerle) en dat het zeker voor herhaling vatbaar is. Bye the way: Piek liep de 6 de plaats met 66,9 km op zijn conto en komt zeker klaar met zijn training halfweg mei voor Steenbergen.

Mijn conclusie van die dag, zonder de Vlamingen (eerste 6 mannen en eerste 3 vrouwen individueel) zouden er enkel maar teams uit de regio meedoen aan de aflossing. En, diegenen die eens willen proeven van een 6-uursloop, een aanrader.

Aan allen, een blessurevrije zomer toegewenst,

Thierry de Block

NB. De uitslag van de mannen: http://www.courirensemble.com/les%206heures/6%20heures%202014/Resultats%20indiv%20course%20masculin.pdf (link is te lang voor Ultraned, maar met kopiëren lukt het)
De uitslag van de vrouwen: http://www.courirensemble.com/les%206heures/6%20heures%202014/Resultats%20indiv%20course%20feminin.pdf (link is te lang voor Ultraned, maar met kopiëren lukt het)