Ultra Milano San Remo, Robert Boersma zevende

Bij Milaan San Remo denkt de gemiddelde Nederlander aan wielrenners, niet aan hardlopers. In een sterk startveld haalde Robert Boersma een knappe zevende plaats. Met link naar de uitslagenlijst.

De Ultra Milano San Remo werd aangekondigd als langste weg wedstrijd ooit. Dat klopt natuurlijk niet, maar met z’n 175 mijl was het wel de langste wegwedstrijd ooit in de Italiaanse geschiedenis. In grote lijnen volgt deze wegwedstrijd het parcours van de wielerklassiek Milaan-San Remo. De aankondiging van de loop trok veel sterke lopers, waaronder ook van België en Nederland. Op de startlijst stonden Robert Boersma, Ludo Depoortere naast mensen als Jao Oliveira, Szilva Lubics, Ferenc Szonyi, Pablo Barnes, Liz Bauer, Sung-Ho Choi en David Krupski.

Op de Facebook van Marathon Plus werd Robert Boersma gevolgd. Robert werd begeleid door zijn partner Astrid. Wat opvalt is dat gemeld wordt dat op een aantal punten de organisatie te laat was met het aanbrengen van de bewegwijzering. Al voor de 100 km was Robert 2 keer verkeerd gelopen wat hem een half uur tijd plus de nodige ergernis kostte. Bij een trail hoort af en toe fout lopen erbij, als deelnemer stel je je daarop in. Maar bij een wegwedstrijd moet de markering in orde zijn. Bij CP 2 op 100,8 km kwam Robert als tiende door in 9.56.07. Op CP 3 (161 km) had trainer Ed van Beek Robert zelf aan de telefoon: “Robert is nu op CP3 km. 161,2 – Check-point Arenzano (GE) na ongeveer 17 uur lopen. Robert had een zware 20 km achter de rug die veel kracht en energie gekost heeft met een klim van 10 km en een ‘killing’ 10 km naar beneden. Robert zit nu aan de pasta en, met toestemming van de trainer, een biertje erbij. Hij doet het nu even een uurtje rustig aan om het lichaam even bij te laten komen. Nog ca. 121 km te gaan. Al pratend begon Robert steeds rustiger en positiever weer te klinken en hij is in de vaste overtuiging om te finishen.”

Op 208 km had Ed van Beek Robert weer even aan de telefoon: “Nog leuker. Ik heb Robert net zelf aan de telefoon gehad. Ik vond dat hij erg positief klonk. Op CP4 na 208 km kwam hij op een 9e positie bij de mannen door na 26:51:34. De verzorgingsposten zijn goed georganiseerd en verzorgd, maar de route staat zeer slecht aangegeven en diverse lopers, waaronder ook Robert zelf, zijn vannacht weer verkeerd gelopen. Het bergachtige gedeelte is nu even achter de rug. Robert gaf aan de afgelopen uren steeds in blokjes gelopen te lopen en dat gaat hij ook de komende 74 km doen. Natuurlijk doen de benen zeer, heeft hij overal schuurplekken, maar de moraal is nog heel goed en San Remo is in zicht.” Op 237 km kwam Robert in 32.07.36 als zevende door, een positie die hij tot aan de finish vast wist te houden. Hij haalde de finish na 282,7 km in 39.25.22. Een mooie prestatie, zevende worden in zo’n wedstrijd!

In totaal 18 deelnemers haalden de finish, van de 46 starters. Het aantal finishers zegt wel wat over de zwaarte van de wedstrijd. Het was de Italiaan Michele Graglia die de wedstrijd bij de mannen won in een tijd van 31.49.39. Bij de vrouwen was Szilvia Lubics de snelste in 40.17.47. Ludo Depoortere bereikte de 208 km in 30.21.21 en stopte daar. De link naar de uitslag is http://www.cronoimperia.it/joomla/images/Classifiche_2014/Atletica/UMS/Classifica_assoluta.pdf.

Henri Thunnissen