Verslag 24 uur Steenbergen 2014

Rinus van der Wal: “Hierbij een verslagje van mijn wandel, slaap,zit, klets, coaching 24 uur van Steenbergen!.”

Afgelopen Zaterdag 11 Mei 2014 de 24 uur van Steenbergen op het progamma!.

Lees het verhaal van deze toch wel stormachtig en regenachtige 24 uur!. De 24 uur stond al lang op mijn agenda en samen met loopvriendin Linda Voets en supporters Stijn en Arjan zoden we er iets moois van maken. Natuurlijk best wel zenuwachtig ook al is het een derde 24 uur, het blijft een tijd lange afstand van rennen!. Voor Linda helemaal spannend en we hebben van te voren goed contact over wat er allemaal mogelijk is en welke voorbereidingen er nodig zijn voor een 24 uur.

Helaas laat mijn knie de laatste 3 weken mij in de steek en te veel gedaan richting de 24 uur en niet slim natuurlijk. Ook Linda heeft zo haar problemen en gelukkig met goed keuring van de arts mag ze starten op de 24 uur!. Gezamenlijk met vrouwlief op weg naar Steenbergen en gelukkig heeft Stijn zijn auto daar neer gezet langs het parcours en we kiezen helemaal aan het eind van de verzorgingszone een plek voor onze verzorging, zoveel mogelijk uit de wind want er staat gewoon een stormkracht 6!. Gelukkig droog en dan de start om 15:00 uur en weg zijn we. Linda gaat er van door en zoals afgesproken doe ik rustig aan om te kijken hoe de knie gaat houden?.

De ruim 2,3km lange baan is bij mij bekend en die gaan rustig aan in 16 a 17 minuten en zo maak ik mijn rondjes en km. De wind is er nog steeds maar de zon komt erbij en zie veel lopers in erg korte broekjes en shirtjes en denk daar de mijne van wegens de verwachte kou, geef mij maar warme kleding bij een 24 uur!. Helaas blijft de knie gevoelig en na ruim 2 uur hardlopen besluit ik om te gaan wandelen omdat de knie dat niet kan hebben. In principe is het dan einde 24 uur run en kan je beter stoppen?…Maar van te voren heb ik aangegeven dat ik in ieder geval 24 uur op de baan ben en dat ik geen vervoer naar huis heb en geen slaap plek of bed. Dus gewoon plezier hebben en lekker wandelen en ervaren hoe de 24 uur live gaat lopen…Belangrijkste is om Linda Voets richting de 160km te krijgen en dan kan ze ook een 170km!.

Ondertussen wandel ik een rondje met Jannet Lange en ben verbaasd dat ze zo relaxt doet en zelfs uitgebreid loopt te kwekken!.We maken een rondje van 26 minuten en Jannet geeft aan dat ze met dik 9km/uur dik over de 190km gaat en dat is niet de bedoeling…Ik hoor dat Linda nog veel sneller gaat en maak mij zorgen, als dat maar goed gaat?.

Na de 20km hardlopen is het wandelen naar de 43km en toen was het al bijna nacht en ga in het schooltje zitten om koffie te drinken en met de vrijwilligers te kletsen. De stoel voelt goed aan en val bijna in slaap!!!.Ik krijg plots een veldbed, met deken en kussen van de vrijwilligers aangeboden en slaap erg onrustig toch 2 uurtjes in de slaap zaal?. Door het raam zag ik bakken met regen en storm wind en daarna bijna een volle maan!. Het is haf 2 in de nacht en neem een bak koffie en ga weer wandelen en kijken hoe het met Linda gaat?. Die rent nog steeds en klets met Henri en al veel lopers zijn gestopt. Ondertussen is het storm en bakken met regen en complete tenten zijn weggewaaid en bijna alle dwanghekken liggen omver door de storm…Jeetje zeg en het blijft maar door gaan, vooral bij de weilanden.

Na zoveel uren wandelen doen de knieƫn zeer en ga weer koffie drinken in het schooltje, neem pasta en natuurlijk verse soep. Steeds meer lopers strompelen binnen en de 1 na de andere stopt er mee en gaan naar huis!. Ik lig nog een half uurtje op het veldbed en zie Vanessa en Yves binnen wandelen en Vanessa heeft het koud en sta het veldbedje af zodat ze lekker kan slapen en warm worden onder de dekens. Ik ga de baan weer op en het gaat licht worden en zie dat de vele tentjes voor de verzorging van de 24 uur lopers weg zijn en het lijkt wel een veldslag zoveel zijn gestopt. De vrouwen gaan allemaal vrolijk door en dat doe ik ook!!!. Natuurlijk veel kletsen en anderen aanmoedigen en ook Linda is gaan wandelen en heeft het moeilijk en koud. De 160km zit er aan te komen, maar dan moet ze wel door gaan en informeer een aantal keer bij haar en bij de supporters en we houden alles goed in de gaten en ook de ronde tijden mogen niet te veel op lopen natuurlijk.

Ondertussen zijn de 6 uur lopers er ook bij gekomen en dat makt het wel gezellig en regelmatig neem ik een pauze in het schooltje en een aantal rondjes loop ik met Linda mee om te kijken hoe of wat maar Linda kan dat niet hebben want ze wil graag de focus houden. Dan is daar de 160km voor Linda en telt ze mee voor het nationaal kampioenschap en ik loop achter Linda als ze over de finish lijn gaat voor de 160km.. Ze heeft het moeilijk en als een racket sprint ik naar haar toe en geef direct aan dat ze niet mag stoppen en een 24 uur is een 24 uur en geen 21 uur!!.Ze twijfelt en wil graag stoppen want haar doel is gehaald maar ik geef aan dat ze 170km MOET halen en dat ze het ook gaat halen en dat ze dan in het rijtje komt van Jannet Lange en Wilma Dierx die ook net iets meer dan 170km liepen tijdens hun eerste 24 uur!. Toevallig komt Jannet Lange ook langs en geeft haar de felicitaties, maar dat ze door moet gaan en stoppen is never nooit een optie!. Maar Linda heeft het zo koud en is helemaal door weekt en we trekken haar warme kleding aan, ze krijgt mijn warme handschoenen en mijn waterdichte hardloopjas met kapisjon zodat ze in ieder geval verder kan gaan.

Linda gaat verder maar ze heeft het mega zwaar en ik blijf achter en voor haar en als ze de ruim 171km heeft gehaald stoppen we en met nog een half uur te gaan is het mooi geweest!. Dan de prijsuitreiking en wat zijn we trots op iedereen en vooral Linda, zo’n afstand op je eerste ultra, super. De supporters Stijn en Arjan hebben ons verwend en dankzij dat allemaal is het een geslaagde 24 uur geworden.

Dan het podium, de bloemen en toe spraken en natuurlijk het Nederlandse volkslied voor Linda en de andere lopers, top en mooi om te zien. Maar wat een storm en regen, de hele Zondag bleef het door gaan zeg!, niet te geloven zo slecht en koud.

Ondertussen zijn er mooie prestaties gelopen door lopers en zelfs Jannet is ver gekomen, super. Dan gezamenlijk naar huis en Stijn brengt ons en Linda valt bijna om van de slaap en ook ik ben blij dat ik in ieder geval 85 km heb gewandeld!.

Kort en bondig:
Doelstelling voor Linda is dik gehaald en helemaal super en 2e Nederlandse op het NK is mega.
Mijn knie zat in de verwachting en dan is het gewoon ervaring op doen en kijken hoe de andere lopers zich houden tijdens een 24 uur en vooral leren, dat is wel het belangrijkste bij een 24 uur.
Het weer was natuurlijk super bagger en zelden zoveel en langdurig storm en regen gehad, niet normaal meer en wel jammer.
De lopers die het gehaald hebben petje af en de lopers die moesten stoppen, ook groot gelijk want het was bar.

De knie gaat goed en rustig aan richting het hardlopen en wie weet ooit weer een 24 uur, maar dan hardlopend!.

Foto album:
https://picasaweb.google.com/109624242763518163723/24UurSteenbergen11Mei2014#

Movie:
Prijs uitreiking 24 uur Dames en volkslied:

Movie flitsen tijdens de 24 uur op de baan:

Rinus van der Wal