Rüthen Marathon

Jef van de Weerdt: “Even waan ik mij in een oude Dracula film…. (alleen de volle maan ontbreekt) als wij voor het afgelegen en verlaten hotel staan … het stormt, de regen klettert tegen de kleine donkere ramen, waarachter een bordje hangt: Gesloten.”

Hallo Loop/vrienden,

Wij kunnen met Moederdag ook een weekend naar het Sauerland gaan zei ik laatst tegen mijn vrouw….. “daar is zeker toevallig ook een Marathon georganiseerd” was haar antwoord … uh … ja… in Rüthen is een mooie bergmarathon ….. (weg verrassing!) Maar goed, het eerste ‘t beste hotelletje geboekt en op zaterdag 10 mei vertrokken wij in de stromende regen naar het Sauerland …
Het is nog zoeken naar het hotel ondanks twee tom-tom’s … een naast mij op de stoel en een er onder (nog in het doosje) gekregen voor Vaderdag.
Even waan ik mij in een oude Dracula film…. (alleen de volle maan ontbreekt ) als wij voor het afgelegen en verlaten hotel staan … het stormt, de regen klettert tegen de kleine donkere ramen, waar achter een bordje hangt .. gesloten! Hier heeft de tijd 50 jaar stil gestaan dacht ik! Toch maar even uitgestapt…. achterom gelopen …. en warempel een bel! Ondanks dat er geen geluid uitkwam ging er toch een deur open… “suchen sie etwas” zei een vriendelijke vrouw .. “ik.. ik heb hier een kamer geboekt” stamelde ik….. oké pak de koffers maar uit de auto dan haal ik even de sleutels “ik wil wel nog even de kamer zien” pruttelde ik nog tegen… echter er was geen ontkomen meer aan!

De kamer was “gedateerd” maar schoon en netjes én het was er lekker warm en de gastvrijheid deed de rest .. het was druk in het restaurant toen wij ‘s avonds wat gingen eten ……. en inderdaad zelden zo goed gegeten! Dus een hotel waar de sterren niet op de voorgevel … maar in het hotel staan !

Het is wel leuk en aardig wat je allemaal vertelt Sjefke … maar ging jij hier niet een marathon lopen? Oké oké … half zeven opgestaan even uit het raam kijken.. het is droog! Zeven uur ontbijt.. de tas gepakt en na tien minuten rijden was ik ruim op tijd bij de start locatie, de marathon is kleinschalig van opzet dus géén gestress lekker gemoedelijk, inschrijven is zo gebeurd (15 euro).

Het is een gok wat kleding betreft, er staat een stevige wind het ene moment schijnt de zon en dan plots weer donkere luchten en met 8 graden is het erg fris. Half negen… een kleine dertig marathonlopers wordt uitgelegd dat de route met gele pijlen is aangegeven en waar die is weggeregend is het gewoon “immer grade aus”! En wij zijn vertrokken… er vormen zich twee groepjes, de een gaat mij te langzaam en de ander.. u raad het al…. dus ik hang (zo als meestal) er tussen in (5km : 28.37) de route wisselt voortdurend berg op en af soms een stukje asfalt maar meestal mooie brede land/boswegen (10 km: 59.17) ondanks de soms hevige wind op de kop voelen de benen beter als in de Binnenmaasmarathon.

Een lange afdaling bezorgt mij zelfs een goeie 15km tijd (1.27.56) en dat maal 3 zou een eindtijd zijn van onder de vier en een half uur… teken ik voor. En het blijft maar goed gaan 21km (2.04.23) he he ik krijg eindelijk gezelschap van nog 2 oude knarren en bedenk dat het wel eens om een podiumplaats zou kunnengaan met ons drieën en ik zet er een tandje bij. 25 km (2.28.22) nog altijd 10 km/u op dit parcours! Het is voortdurend stuivertje wisselen met ons drieën de een klimt wat beter en de ander haakt bij een afdaling weer aan… en ondanks een soms inktzwarte lucht blijft het op een paar spatten na droog .. alleen de felle wind is lastig, gelukkig maakt de prachtige omgeving veel goed.
30 km (3.06.12) ik kan nog altijd mijn twee “concurrenten” bij houden op dit voor mij ideale parcours.. lange niet te steile afdalingen en beklimmingen 35km (3.36.45) het tempo gaat plots omhoog … en blijven wij nog met ons tweëen over… bij een verzorgingspost verlies ik een tiental meters en nu ben IK de klos, ik krijg het gat niet meer dicht gelopen … het beste is er nu ook wel van af … en probeer de licht afdalende laatste 5 km heel te blijven … op twee keer een tiental meter wandelen (opkomende kramp) lukt dat aardig.

Ik finish als oudste deelnemer op een16e plaats in een tijd van 4.19.41 …. en waar ik al bang voor was net naast het podium… 4e in de m60 klasse. Na het debacle in de Binnenmaas marathon (4 uur 30 min) ben ik hier super content mee. Het was “pas” mijn 61e marathon….. nog 2 en ik heb eindelijk mijn leeftijd ingehaald.

Wat cijfers:
Winnares frauen: 1e Paula Hiëronymus 3.47.10
2e Renate Gotteschewski 4.45.01
3e Erika Riecks 4.50.41 en laatste

Winnaar Männer: 1e Daniel Bizjak 2.47.58
2e Roman Bizjak 3.03.10
3e Ernst Brinkmann 3.33.53
27e Bernd Meisterling-Rieks 4.50.41 en laatste.

Deze marathon is mij heel goed bevallen, niet al te zwaar en het kan aan mij liggen maar of de hoogte meters kloppen (951) betwijfel ik ….. een goed beloopbare route op mooie brede waldwegen, met ook behoorlijke stukken met asfalt én in een schitterende omgeving.

De aller vriendelijkste groet,

Jef van de Weerdt