Marathon Kopenhagen

Albert Meijer: ‘Ik liep eigenlijk best lekker en tot 25 km op een schema van onder de 4 uur. Daarna begon het te gieten en raakte mijn maag van slag, zodat de rest een lijdensweg werd. Na 4.13 uur kwam ik totaal verzopen over de finish’

Op 15 mei vertrokken mijn vrouw Manon en ik naar Kopenhagen om daar mijn 31e land te scoren. Omdat Booking.com geen appartement had in de buurt van start & finish (althans niet voor een redelijke prijs) hadden we voor het eerst een appartement geboekt via Wimdu.nl, een organisatie die over de hele wereld meer dan 200.000 appartementen en huizen beheert.
Op het vliegveld werden we opgewacht door de heer des huizes: een Franstalige Belg van Nederlandse origine met een Nederlandse achternaam, Vandergoot. Hij reed ons naar het appartement waar zijn vrouw (een rasechte Deense) ons zeer hartelijk verwelkomde. Het bleek hun eigen woning te zijn en ze gingen zelf 2 dagen later op vakantie naar Rome. Aan het eind van de middag boodschappen gedaan, waarbij bleek dat Kopenhagen inderdaad één van de duurste steden is. Het openbaar vervoer is overigens wel goedkoop.

De volgende dag ging ik op de fiets (van de Belg) naar de Expo om mijn startnummer op te halen. Buiten bleek daar een groot plastic doek te hangen met alle namen van de deelnemers er op, leuk ! De Expo zelf was gemiddeld van grootte, maar wel leuk opgebouwd.
Op vrijdag heb ik 12 km gelopen (ondermeer de weg naar de start) en het voelde goed. We hebben ook het centrum verkend en op zaterdag hebben we de rest van de stad bekeken en pasta gegeten (ook dat was schrikken, € 6,00 voor een colaatje).
Vergeleken met Helsinki en Oslo is Kopenhagen veel mooier en heeft het een groot autovrij gedeelte met mooie gezellige straten. Ook is er een plek waar je aan beide kanten van een soort gracht straatjes met talloze terrassen hebt en waar je tevens met een rondvaartboot de wateren in om rond de stad kunt verkennen. De stad is zeer schoon en er zijn ook nogal wat fraaie parken. Natuurlijk moest de Kleine Zeemeermin ook bezocht worden, maar die is inderdaad KLEIN. Denen bleken vriendelijke en behulpzame mensen te zijn, die in het algemeen goed Engels spreken.

Zondag om 9.30 uur was de start en we vertrokken op tijd vanwege het grote verwachte deelnemersaantal. Het was grauw en fris en er werd regen voorspeld. De dagen ervoor hadden we juist volop zon gehad, dus dat was balen. Ik liep (ondanks mijn slechte voorbereiding) eigenlijk best lekker en tot 25 km liep ik op een schema van ruim onder de 4 uur. Daarna begon het echter te gieten en raakte mijn maag van slag, zodat de rest een lijdensweg werd. Na 4.13 uur kwam ik totaal verzopen over de finish, waarna ik verkleumd in de meute op zoek moest naar Manon, die mij wel had zien finishen, maar mij daarna uit het oog was verloren. Gelukkig zagen we elkaar toch binnen 15 tot 20 minuten weer.

De marathon van Kopenhagen is een grote (meer dan 10.000 deelnemers) perfect georganiseerde wedstrijd, met een zeer afwisselend parcours (niet snel door veel bochten en soms slechte ondergrond), zeer enthousiast publiek (ook in de regen), fantastische verzorging, een fraaie medaille en een duf donkerblauw (dry-fit dat wel) T-shirt.

Albert Meijer
(a.meijer1 quicknet.nl)