RUN 2014, 13 september Winschoten

Over 12 weken is het alweer zover. Nieuws over de 39e RUN in Winschoten.

Op zaterdag 13 september wordt voor alweer de 39e keer de RUN in Winschoten georganiseerd. Zoals gebruikelijk staan er een 50 en 100 km solo, 10 x 10 estafette en Lutje RUN (jeugdlopen) op het programma. Nieuw is dat er dit jaar een wandeling aan de RUN is gekoppeld.

Parcours
In 2013 werd er voor gekozen om het parcours aan te passen. Dat leverde de nodige kritiek op in Winschoten en omgeving. Op de wedstrijddag zelf pakte alles goed uit. De deelnemers waren enthousiast over het parcours en de bewoners van de nieuwe straten versierden hun straten zo mooi dat ze de prijzen voor de mooist versierde straat en de aanmoedigingsprijs wonnen. De versierde straten en de betrokkenheid van het publiek langs het parcours zijn dé sterke punten van de RUN. Er zijn genoeg wedstrijden met een mooier parcours, maar er zijn bijna geen wedstrijden die qua sfeer vergelijkbaar zijn met de RUN. Het nieuwe parcours bleek in de praktijk een snel parcours, gezien de winnende tijden op de 50 km van 3.02.51 en op de 100 km van 6.46.25. Er sneuvelde menig PR ook bij de estafette teams en lopers/loopsters. In 2014 wordt over hetzelfde parcours gelopen als in 2013.

50 km solo
Afgelopen jaar was er aan de 50 km een internationale wedstrijd voor talenten (International Talent Challenge) verbonden. Dat zorgde in combinatie met de deelnemers van de open wedstrijd voor een sterk startveld. De opzet is om voor 2014 weer een aantal sterke lopers/loopsters aan de start te krijgen. Harm Sengers, de winnaar van 2013, heeft al aangekondigd om in Winschoten te starten en een tijd van onder de 3 uur te willen lopen. Harm loopt Winschoten als voorbereiding op de IAU 50 km World Trophy Final in Qatar waarvoor hij zich vorig jaar in de RUN kwalificeerde.

100 km solo
De inschrijving loopt goed. Er hebben zich al de nodige lopers ingeschreven. Daaronder de Tsjech Daniel Oralek, drievoudig winnaar van de RUN. Oralek met een PR van 6.54.50 staat voor de tiende keer aan de start in Winschoten. Naast zijn 3 overwinningen (2008/2010/2012) werd Oralek 2 keer derde (2009/2013). Ook zijn landgenoot Radek Brunner die vorig jaar tweede werd bij de RUN in een PR van 7.12.27 staat dit jaar aan de start. Radek werd een paar weken terug Tsjechisch Kampioen ultralopen bij de ruim 100 km lange Silva Nortica Run. De Duitser Stephan Gunzelmann kende een aantal mindere jaren, maar liep dit voorjaar een prima Comrades Marathon. Zijn doel is een 100 km in de buurt van zijn PR van 7.33.10. Andere goede buitenlandse lopers die zich hebben opgegeven zijn Kjetil Havstein (8.02), Joeri Deconinck (debuut), Tomasz Matusiak en de Duitse trailloper André Lubesuder. Mannen voor een tijd van tussen de 8 en 9 uur.

20e Nederlands Kampioenschap 100 km
Waar de RUN pas volgend jaar met de 40e editie een jubileum beleeft, wordt er dit jaar voor de 20e keer een Nederlands Kampioenschap 100 km georganiseerd. Het is daarom goed nieuws dat Dave Boone, de Nederlands Kampioen van 2013, er dit jaar weer bij is. Dave won vorig jaar na een spannende eindstrijd het NK in een tijd van 7.55.55. Voor Dave wordt het zijn vijfde start bij de RUN. Een aantal van de andere Nederlandse lopers met een tijd van binnen de 8 uur zullen in verband met het WK 100 km in Qatar niet voor de RUN kiezen. Een aantal anderen waarschijnlijk wel, maar die wachten nog even met inschrijven. De concurrentie voor Dave komt voorlopig van Rut Zoutman, Jacques Wijfje, Edward Pechler , Christiaan van Meurs, Wim Ritsema en Richard van der Klis. Allemaal lopers die op basis van hun marathon en ultraloop ervaring tussen de 8 en 9 uur moeten kunnen lopen op de 100 km. Bij de vrouwen is er nog maar 1 inschrijving, die van Ina Oortwijn die haar debuut gaat maken op de 100 km. Om het NK door te laten gaan hebben we 5 inschrijvingen nodig en 3 vrouwen die daadwerkelijk starten op 13 september.

Inschrijven
Waar bij andere wedstrijden de inschrijving zo snel gaat dat je als belangstellende een grote kans hebt om niet mee te kunnen doen, ligt dat bij de RUN anders. Vinden wij dat erg? Nee, want wij vinden het belangrijk dat iedereen die mee wil doen die kans krijgt. Natuurlijk is het voor de RUN wel belangrijk dat deelnemers zich tijdig inschrijven. Inschrijven kan tot en met 4 september. Indien een inschrijving wordt geannuleerd krijgen inschrijvers hun inschrijfbedrag terug minus 5 euro administratie kosten. Voor alle info over de RUN en inschrijving zie onze website: http://www.runwinschoten.nl met daaraan gekoppeld Twitter en Facebook voor het actuele nieuws.

Henri Thunnissen
Racedirector RUN Winschoten