Onverwachte warmte in Assen

Voorspellingen komen niet altijd uit, vooral als het weersvoorspellingen betreft. Een kort wedstrijdverslag met de link naar de uitslagen.

De weersvoorspelling voor de zondag was redelijk gunstig half bewolkt en een graadje of 20. Met een kans op een buitje. Die voorspelling lag mijlenver van de werkelijkheid af. Het was weliswaar droog maar onaangenaam vochtig en het werd een graadje of 27. Geen goed loopweer dus en dit had ook z’n effect op de geleverde prestaties.

Het waren Jappie Doller en Jan Albert Veenema die meteen de leiding namen. Hun doorkomst na 10 km was 44.50. Na 20 km moest Jappie een gaatje laten vallen en op 25 km stopte hij. Jan Albert Veenema kwam halverwege door in 1.51.10. Tot 30 km liep hij mooi vlak maar daarna liep zijn schema op. Hij besloot om op 40 km te stoppen. Twee weken terug liep hij bij de Mar-athon in Sneek nog een marathon van 2.45. Nadat Jan Albert er mee stopte kwam Ignas Dümmer op kop te liggen. Ignas schema liep in de laatste paar ronden behoorlijk op. Bij het ingaan van de laatste ronde leek het nog even spannend te worden want de nummer 2 Frank Wiebes lag nog maar een goede minuut achter Ignas en was in de negende ronde een minuut sneller. Ignas liep een goede laatste ronde en won in een tijd van 4.01.17. Frank Wiebes werd tweede in 4.03.15 en Nico Maijer derde in 4.05.13. Voor Frank en Nico een PR.

Bij de vrouwen nam Anita Spieker meteen de leiding. Haar doel was een tijd van rond de 4.05. Halverwege kwam ze door in ca. 2.00.25. De zware omstandigheden zorgde er ook bij haar voor dat de rondetijden opliepen. Met een goede laatste ronde kwam Anita uit op een tijd van 4.08.19. De tweede plaats was voor Yvonne Rosenkamp in 4.31.35. Iris Heuckeroth werd derde in 4.56.48 maar zij moest er op de atletiekbaan nog een eindsprint uitpersen om Ina Oortwijn voor te blijven. Ina werd vierde in 4.57.41. Ina was de enige die een negatieve split wist te lopen hoewel ook Wessel Kranghand een hele vlakke 50 km liep. Ina kwam halverwege door in 2.29.52. Ina maakt in Winschoten haar debuut op de 100 km. Yvonne Rosenkamp verbeterde haar PR op de 50 km. Iris Heuckeroth liep haar eerste 50 km. Ze deed vorig jaar mee aan een 111 km lange loop in Engeland langs the Hadrian Wall. Een loop met lastige trail gedeeltes.

De voor-inschrijving voor dé 50 van Assen liep niet goed. Gelukkig kwamen er op de dag zelf veel na-inschrijvingen bij. Er waren in totaal 40 inschrijvingen en er gingen 38 man/vrouw van start bij de solo 50 km. Daarnaast deden er aan de 50 km estafette 7 teams mee. Het aantal deelnemers op de kortere afstanden van 5 en 10 km viel wat tegen. Op de 50 km haalden in totaal 18 man/vrouw de finish. Daarbij moet worden aangetekend dat daar zo’n 10 mensen bij waren die vooraf al hadden aangekondigd om op 30 of 40 km te stoppen. De uitslag van de 50 km bij de mannen en vrouwen en estafette is te vinden op: http://www.sqmtime.nl/stratenloop-50-van-assen.html

Henri Thunnissen