Andorra bergmarathon

De Casamaya van 2740 mtr is het voorlopige hoogtepunt in de ‘loopbaan’van landloper Jaap van den Berg want op 6/9 springt hij met Mik Borsten in een bijzondere marathon, de PCMN JumpRun (met max 25 plaatsen voor marathonlopers die niet springen)

Na 4 uur vertraging op Schiphol in verband met noodweer in Barcelona kwamen we op maandagmiddag aan op Barcelona International Airport. Huurauto opgehaald en richting Andorra met onderweg 4 tolstops (totaal 25 euro) naar ons resort in Anyos gelegen op 1245 meter hoogte. Andorra is het enige land in de wereld met 2 staatshoofden, dat zijn de bisschop van Spanje en de president van Frankrijk!
In totaal 78.000 inwoners en het betaalmiddel is de euro. Voor de 1e keer werd er een officiële bergmarathon georganiseerd met start en finish in Ordino. Als landloper en liefhebber van trail/natuurmarathons was de keuze snel gemaakt en heb ik mij ingeschreven. Je moet wel een medisch verklaring kunnen tonen. Dit is een verplichting van de organisatie.

Om aan de hoogte te wennen looptrainingen gedaan en oa naar de hoogste berg van Andorra gewandeld/ geklauterd, de Comapedrosa van 2980 mtr. Op vrijdag startnummer ophalen, die moest eerst geactiveerd worden, en mijn Duitse loopvrienden Jurgen en Klaus ontmoet van de http://www.countrymarathonclub.com (inclusief Andorra heb ik nu in 66 verschillende landen 111 marathons gelopen). Van de 600 marathonlopers was ik de enige Laaglander. Op zaterdagmorgen om 08.00 uur de start maar voordat je het vak ingaat eerst een elektrische nummerbevestiging/controle en toen werd ik tegen gehouden door een controleur. Dan moet de Camelback op de tafel en wordt er gecontroleerd of je alles bij je hebt wat verplicht is. Ik had op 2 dingen na alles wat moest, fluitje, telefoon, aluminium deken, water, gel, muts, armwarmers, handschoenen, zonnebril, windjack, beker maar geen extra jasje en beenwarmers. Mijn Camelback was al helemaal vol en er kon niets meer bij. Omdat de controleur even was afgeleid ben ik doorgelopen en inmiddels heb ik al een grotere Camelback aangeschaft. Ik had al enige ervaring met bergmarathons van 2500 mtr in Slovenië en Georgië en oa de Jungfrau en in Liechtenstein maar de hoogste top van deze Andorra bergmarathon was de Casamaya van 2740 mtr met in totaal 3000 klimmeters en een limiet van 14 uur.

Na een prachtig spektakel bij de start met vuurwerk vertrokken we om 08.00 uur onder prachtige, zonnige omstandigheden. Al snel werden we de rotspaden opgestuurd naar het 1e obstakel, de 2560 hoge Arnes. Tijdens het lopen krijg je elektronische en handmatige controles van je startnummer, in totaal ben ik zeker 10x gecontroleerd. Na een stuk of wat zware beklimmingen en afdalingen eindelijk het hoogste punt van de marathon, de Casamaya. Helaas begon het te miezeren en kwam de mist opzetten. Tot mijn grote schrik zag ik een vrijwel loodrechte rotswand waar we tegen op moesten die hoger was als de Dom van Utrecht( 112mtr en 32 cm). Gelukkig had ik nog een regenjasje in mijn Camelback die ik voor 1 euro had aangeschaft waar ik achteraf heel gelukkig mee was. Het was al heel koud geworden met veel wind daarom mijn muts opgezet, handschoenen aan en regenjasje. Met behulp van kettingen en touwen en vooral met handen en voeten omhoog wat zeker 1 uur heeft gekost om boven op het plateau te komen. Op de top bevroren handen maar wat een heerlijk gevoel als je boven staat met schitterende uitzichten. De mist was gelukkig al opgetrokken. Tijdens de afdaling begon het gelukkig ook weer warmer te worden. Op de lagere gedeeltes was het 27/28 graden dus de extra spullen konden weer in de Camelback. Vermoeid maar niet kapot kwam ik in een tijd binnen van 9 uur en 2 minuten. Helaas zijn de uitslagen nog niet bekend dus ik ben wel benieuwd naar mijn plaats in de klasse Vet.2 *)
Terugkijkend een perfect en prachtig georganiseerde marathon.

Jaap van den Berg
(mea.jaap online.nl)

*) Noot van de redactie: Jaap werd 22e van de 37 finishers in deze klasse. In de marathon noemt hij zichzelf de enige deelnemer uit de lage landen maar ook de Belg Michaël Marek deed hier mee en finishte na 7 u 19 min. In de ultratrails van 170, 112 en 83 km waren er meerdere finishers uit België en ene Renaud Grelet uit Nederland.

{i}{b}Bij deze een oproep{ei}

PCMN JumpRun 2014: PRIMEUR IN BAARN/HOOGLAND{eb}

Marathonloper Jaap van den Berg (Soest) en marathonloper/organisator Mik Borsten (Amersfoort) organiseren zaterdag 6 september een wel heel bijzonder sportevenement: de PCMN JumpRun 2014. Het is een primeur waarvoor de twee sportmannen zich verzekerd hebben van de steun van het Parachutisten Centrum Midden Nederland (PCMN) uit Hilversum.

De PCMN JumpRun 2014 bestaat uit de combinatie van parachutespringen en hardlopen over klompenpaden op grondgebied van Baarn en Hoogland. De dropzone, waar de marathonlopende parachutisten tussen 10.00 en 11.30 uur gedropt worden, ligt direct bij de start/finish op het punt waar de paden naadloos in elkaar overgaan: de hoek Slaagseweg/Neerzeldertseweg 20 te Hoogland (zie afstandmeten). Het zware parcours is 12,3 km lang en voert door en over o.a. weilanden, maïsveld, klaphekken, bruggetjes en het looppad langs rivier de Eem. De afstand zal dus 3,5 keer afgelegd moeten worden.
Er zijn maximaal 25 startplaatsen beschikbaar voor marathonlopers die niet springen. Starttijd is 12.00 uur en limiet is 5.30 uur.

Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u contact opnemen met Jaap van den Berg/Mik Borsten op het adres mea.jaap online.nl

http://www.afstandmeten.nl/index.php?=1357745