Verslag Diever

Albert Meijer in zijn element: met 3.56.41 liep hij bij 30 graden zijn beste marathon dit jaar. Waarom doen ze elders zo moeilijk over de warmte? Met extra verzorgingsposten met grote bakken met sponzen is het probleem opgelost.

Normaal schrijf ik geen verslagen (meer) van wedstrijden in Nederland, maar deze heeft voor mij toch iets speciaals en er moet mij ook iets van de lever.
Na een viertal lekkere trainingsweken waarin ik voornamelijk in mooi weer (25C of hoger) had getraind, werd het weer eens tijd voor een wedstrijd en dat werd dus (vanwege het waardeloze weer in Aalter een week eerder, waarvoor ik bovendien Assen, waar het onverwacht (voor mij) heerlijk weer was geworden las ik, had laten schieten) de Midzomeravondmarathon te Diever. Ik was hier in het verleden al 3 x eerder gestart, waarbij helaas 2 x uitgestapt, te weten 1 x wegens een blessure en 1 x wegens hevige diarree. Het was nu bij de start om 17.00 uur 33C (!) en het zou niet verder dalen dan tot 28C, kortom MIJN weer. Tegen Hans Buis zei ik desgevraagd al dat het nu eigenlijk weer eens moest gebeuren, maar dat mijn knie toch wat twijfels gaf.

Na een voor mijn gevoel rustige start kwam ik (ondanks die vreselijke klinkers in het dorp) na 5 km door in 26.09 en besloot ik mij niet in te houden en er voor te gaan. Natuurlijk was het voor mij ook zwaar, maar ik genoot van elke stap. De uitstekende verzorging (en dat voor slechts € 12 inschrijfgeld) en het feit dat ik steeds meer lopers voorbij stak hielpen mij daarbij.
Ook ik had wat verval in de 2e helft, maar dat was veel minder (denk ik) dan bij anderen, namelijk minder dan 9 minuten. In de laatste ronde werd ik (voor het eerst) ingehaald, maar een ultieme poging om het gat nog dicht te lopen bleef steken op 30 seconden. Mijn eindtijd was 3.56.41, mijn beste tijd van het jaar. Bovendien 11e van 53 gestarte lopers. Ik denk niet dat veel lopers in Diever hun beste tijd hebben gelopen, dus dat bevestigt maar weer eens dat ik heel goed tegen heet weer kan.

Conclusie: Diever is een voorbeeld voor veel andere organisaties, zoals de Rotterdam Marathon, waar lopers van het parcours werden gehaald omdat het wel 24C werd en ook o.a. Leiden, die hun vaste datum op de 3e zondag in juni jaren geleden hebben ingewisseld voor een “veilige” datum in mei (waar het dit jaar overigens ook heet was, dus volgend jaar zal het wel in april zijn). Dit, terwijl het toch voor elke lo(o)p(st)er duidelijk is waar hij/zij wel of niet tegen kan. Zo loop ik dus geen marathon (meer) onder de 10C, omdat mijn lijf dat niet kan handelen. Dus als je niet tegen warmte kan, ga zwemmen !

In Diever hebben ze er gewoon per 10 km 2 extra verzorgingsposten (met o.a. water, sportdrank en cola bij gedaan en bovendien grote bakken met sponzen en zie daar, probleem opgelost. Mijn complimenten hiervoor. Op deze wijze komen warmteliefhebbers als ik ook eens aan hun trekken.

Albert Meijer
(a.meijer1 quicknet.nl)