Bärenfelslauf en Klingenpfadlauf

Een verslag over 2 Duitse pareltjes, zoals Els en Micha de Bärenfelslauf en Klingenpfadlauf omschrijven.

De Bárenfeldlauf is een kleinschalige loop met een marathonafstand en een 64 km, rondes van ruim 11 km. Stukje onder Trier in een prachtig berggebied. Alleen maar bossen, bergen, soms vanaf de verte zicht op een dorpje maar meteen de bossen weer in.

Geen technisch zware trail maar fijne bospaden of slingerende single tracks naar boven of naar beneden. Goed uitgepijld met twee posten onderweg en een grote post op de start-finish-locatie. De inschrijving is bij een tentje in een grote weide waar een heel oud klein vrouwtje de hele dag met eten in de weer was. Eerst een ontbijt voor wie wil en daarna brood, soep en salades. De posten waren goed voorzien. Er stonden zo’n 60 mensen aan de start waarvan een klein deel de ultra of maar één ronde deed en een groot deel de marathonafstand, dus twee rondes.

De prijsuitreiking, ook in leeftijdscategorieën was ook in die wei en het kleine vrouwtje bleef maar eten aanbieden…..Geen loop voor een snelle marathon of ultra – met de 1800 meter hoogteverschil op de ultra – maar een aanrader als je onbekommerd van de mooie natuur wil genieten.

Ik had 8 uur nodig voor de 64 km en was blij dat ik mijn poles bij me had. Micha finishte op de marathon (43 km) in 5.38 We vielen deze keer zelfs beiden in de prijzen!!!

De Klingenpfadlauf is bij Solingen waar de beroemde messen vandaan komen en het Klingenmuseum staat, waar een heel arsenaal aan messen, speren, bijlen enz. enz. te kijk staan. De Klingenpfadlauf is een groepsloop, de start is in Gräfrath op het dorpsplein, ‘s ochtends om 7 uur. Er zijn voorlopers, achterhoedelopers en twee mountainbikers helemaal achteraan.

Bij de posten wordt er een paar minuten gewacht totdat iedereen er is en gedronken en gegeten heeft. Leuke, gemoedelijke sfeer en vooral veel mensen uit de buurt zo te zien aan de shirts met Solingen of Neanderthal erop. 12 posten waren er voorzien op de 74 km met van alles te eten en te drinken, van zoet naar zout en van taart naar pizza. Er waren twee punten onderweg waar je kon stoppen en met een busje terug naar de finish/startlocatie werd gebracht. Je kon een tasje meegeven met eventueel een droog shirt.

Het was heet maar we hebben gelukkig geen onweer gehad. Er zaten enkele wat moeilijke single tracks bij die wat zompig waren na het onweer van de avond ervoor maar het merendeel waren mooie paden met heel veel hoogteverschil, 1750 op de 74 km. Wij hielden het na 50 km en 7 uur voor gezien, kregen een mooie mok en certificaat en we hebben de groep na 10 uur weer zien binnenkomen. Perfecte organisatie en een echte aanrader en niet zo ver weg van Belgie/ Nederland.

Groetjes

Els en Micha

Noot redactie (Henri Thunnissen): Op zaterdag 23 augustus wordt er in Genk ook een Belgisch pareltje georganiseerd, precies de Coal Miners Trail. Zie: http://www.cmtrail.be/pages/home.html