Monnikentocht 30 augustus

De Monnikentocht is een echte aanrader. Het is een afwisselende loop over verharde en onverharde paden door een mooi en afwisselend landschap.

De Monnikentocht is dit jaar alweer aan zijn achttiende editie toe. De Monnikentocht is destijds opgezet als trainingsloop voor de RUN, maar is in de jaren daarna uitgegroeid tot een volwaardige loop. Een loop, geen wedstrijd. Organisator Sietze Houwen van Runners Oost Groningen benadrukt dit altijd en dat de deelnemers vooral moeten genieten van de mooie omgeving.

Bij Oost-Groningen denken veel mensen waarschijnlijk aan een troosteloos landschap, maar niets is minder waar. De route die gelopen wordt voert door een kleinschalig en afwisselend landschap. Een landschap dat meer doet denken aan Drenthe. Je loopt over onverharde paden, fietspaden en rustige wegen. De route is op een aantal punten aangepast. In het begin loop je de eerste kilometer langs de Ruiten A door het bos en verderop de route kom je nu door het natuurgebied de Slangenborg. De start van de langere routes is bij het Middeleeuwse klooster in Ter Apel en de finish is op het historische plein in de vesting Bourtange. De hardlooproute van 18 km en de wandelroute van 17 km starten vanaf Sellingen. Het is echt een mooie route. Ik spreek uit ervaring want ik heb de Monnikentocht zelf 5 keer gelopen. Ik kan deze loop echt van harte aanbevelen.

Deelnemers kunnen kiezen om te hardlopen of te wandelen. Bij het wandelen is er keuze uit afstanden van 17 en 33 km, bij het hardlopen is er keuze uit afstanden van 18, 34 en 50 km. De inschrijving verloopt goed. Traditioneel is er veel belangstelling voor de 34 km die zich uitstekend leent als voorbereidingsloop op een najaarsmarathon. De langste afstand trok jarenlang maar weinig deelnemers. Toen de organisatie besloot om de afstand van 60 naar 50 km in te korten steeg de belangstelling duidelijk. Afgelopen jaar trok de 50 km 35 deelnemers. Daarmee blijft het natuurlijk een kleinschalige loop. Tot het 25 km punt is het wat drukker op het parcours omdat het parcours dan samenloopt met de 34 km en dat van de wandelaars. Omdat het een van punt-tot-punt loop is worden de deelnemers na afloop van hun wedstrijd weer met de bus naar hun startpunt in Ter Apel of Sellingen teruggebracht.

Er zijn per 1 augustus 80 inschrijvingen binnen voor het hardlopen en 46 voor het wandelen. Daar gaan nog veel mensen bijkomen leert de ervaring. Vooral bij wandelaars is het gewoon dat ze op de dag zelf inschrijven. Vorig jaar trok de Monnikentocht in totaal 374 deelnemers, een record. De lopers die zich per 1 augustus hadden ingeschreven voor de 50 km zijn:

Peter de Krijger
Francois Filisijn
Cees van Reemst
Kees Haasnoot
Jurriaan Rot
Mart van de Kamp
Marco Hartman
Ineke Scheffer
Ubel Dijk
Tomas Rzodeczko (GER)
Sjaak Schipper
Maurice Henssen
Paula Benders
Arjanne van Heijningen
Klaas Laan
Michael Ganswind (GER)
Susanna Ganswind (GER)
Christoph Schill (GER)

Voor-inschrijving kan tot en met 25 augustus, zie de website: http://monnikentocht.nl/ De kosten bij voor-inschrijving zijn 17,50 euro inclusief het busvervoer terug en een herinnering. Bij tijdige inschrijving kan er een fraai loophemd/shirt besteld worden. Op 30 augustus is er dag- inschrijving mogelijk voor 20 euro. Op de website staat alle info over deze leuke loop.

Henri Thunnissen