Francois D’Haene en Rory Bosio winnen UTMB (update)

Update: Francois D’Haene en Rory Bosio winnen de UTMB. (update 2)

De hoofdwedstrijd van de UTMB familie is natuurlijk de UTMB zelf. Wat minder technisch dan de TDS maar met een veel sterker startveld. Over een afstand van 168 km wachten 9600 klim- en 9600 daalmeters. Alle toppers proberen een plekje te vinden bij de UTMB.

De wedstrijd bij de mannen kende lang een 3-tal koplopers, de Fransman Francois D’Haene en de Spanjaarden Iker Karera en Tofol Castaner die hun voorsprong op de rest van het deelnemersveld langzaam maar zeker uitbreidden. Na de post in Fouly (108 km) nam D’Haene voorsprong op de 2 Spanjaarden. In Vallorcine (149 km) had hij een veilig lijkende voorsprong van 33 minuten op Karera en Castaner. D’Haene won de UTMB al eens, in 2012 toen de UTMB wegens noodweer werd ingekort tot ruim 100 km. In 2013 won D’Haene de Diagonale des Fous en dit jaar de UTMF, de Japanse variant op de UTMB.

Bij de vrouwen ligt de Amerikaanse Rory Bosio ruim aan de leiding, voor de Spaanse Nuria Picas en de Française Nathalie Mauclair. Deze 3 vrouwen liepen samen tot Bonhomme (44 km), waar Picas een versnelling plaatste en Mauclair moest lossen. Het verschil tussen Picas en Bosio bleef klein en na Refuge Bertone (82 km) nam Bosio een voorsprong. De voorsprong van Bosio is inmiddels bij Champex-Lac (122 km) 40 minuten op Picas. Mauclair krijgt voor haar derde plek nog concurrentie van de Spaanse Fernanda Maciel. Bosio loopt een uitstekende race, overall ligt ze op plek 14. Vorig jaar won Bosio de UTMB en eindigde ze overall op plek 7. Een echte powerwoman! Marjolein Bil liep lang rond plaats 16-18. Die top-20 plaats heeft ze inmiddels moeten inleveren, maar een plek in de top-30 lijkt zeker als er geen gekke dingen gebeuren. In zo’n sterk veld nog steeds een prima prestatie.

De wedstrijd is live te volgen via: http://utmb.livetrail.net/passages.php

Update 1:
Francois D’Haene won de UTMB in een tijd van 20.11.44, een relatief snelle tijd. Tofol Castaner werd tweede in 20.55.42 waarmee hij het sprintje om de tweede plaats won van zijn landgenoot Iker Karera die in 20.55.46 finishte. De Amerikaan Jason Schlarb werd vierde in 21.39.44.
Bij de vrouwen heeft Rory Bosio haar voorsprong uitgebreid tot ruim 1 uur. De overwinning kan haar haast niet meer ontglippen. Nuria Picas lijkt tweede te gaan worden en Nathalie Mauclair derde. Marjolein Bil zakt wat weg in het klassement maar een top-30 klassering lijkt nog altijd mogelijk voor haar.

Update 2:
Rory Bosio won de UTMB in een tijd van 23.23.20. In de tussenuitslag staat bij Marjolein Bil een donkere streep, die voor zover ik weet aangeeft dat ze is gestopt. Dat zou heel jammer zijn. Thomas Dunkerbeck kreeg al vroeg in de wedstrijd last van verschillende klachten en is vanwege zijn gezondheid gestopt.

Henri Thunnissen