Huub van Noorden 14e in TDS

Huub van Noorden levert een prima prestatie in de meest uitdagende trail van de UTMB familie, de TDS.

Deze dagen worden de wedstrijden van de UTMB gelopen, een van de qua aantallen deelnemers grootste wedstrijden boven de marathon. De UTMB begon zijn geschiedenis in 2003 met de UTMB een loop van destijds 153 km en 7500 hoogtemeters+ rond de Mont Blanc. Tom Hendriks deed in die eerste editie mee en schreef daar een verslag over: https://www.ultraned.org/v_item/f1729_2003_09.php In die eerste editie gingen 722 mensen van start van wie er maar 10% de finish van de 153 km haalden. Je kon ook op 70 en 113 km finishen. Tom Hendriks en Edwin Lenaerts haalden de finish. De UTMB groeide later steeds verder uit, met meer deelnemers en meer wedstrijden. De UTMB is dit jaar 168 km lang met 9600 hoogtemeters+. De TDS is 119 km met 7250 hoogtemeters+, de CCC is 100 km met 5950 hoogtemeters+, de OCC is 53 km met 3300 hoogtemeters+ en de PTL, een loop voor teams van 2 of 3, is 295 km met 26.500 hoogtemeters+. In totaal kunnen er aan de wedstrijden 7000 loper/loopsters meedoen en 100 teams.

De eerste wedstrijd van de UTMB is de TDS, Sur les Traces des Duc de Savoie. Van de wedstrijden de meeste technische trail. Jolanda Linschooten won in 2011 deze wedstrijd na een spannende strijd met Francesca Canepa. Marjolein Bil haalde hier vorig jaar een knappe zesde plaats. Ronnie Duinkerken werd vorig jaar 56e bij de mannen. Ronnie deed dit jaar weer mee aan de TDS met als doel een top-30 plaats. Dat haalde hij niet, maar was wel een half uur sneller in een tijd van 19.52.06.

Huub van Noorden liep een uitstekende race en werd 14e in een tijd van 17.10.38. Winnaar werd de Fransman Xavier Thevenard in 14.10.37, voor de Nepalees Samir Tamang (14.45.33) en de Spanjaard Jordi Bes (14.47.47). Thomas Beirnaert was de beste Belg met een tijd van 21.24.12. Bij de vrouwen won de Spaanse Teresa Nimes Perez in 18.41.12, voor de Italiaanse Lisa Borzani (19.40.54) en de Spaanse Nerea Martinez Urruzola (20.48.35).

De tweede wedstrijd is de nieuwe kortere trail de OCC (Orsieres-Champex-Chamonix). Aan de OCC doet o.a. Janna Brand mee. De vorderingen van de OCC en later in het weekend de andere wedstrijden is te volgen via deze link: http://www.utmb.livetrail.net/ Alle info over de wedstrijden van de UTMB is te vinden op: http://www.ultratrailmb.com/