Tui-marathon Palma de Mallorca

Frans Woerden: “Zaterdag op de fiets mijn startnummer gehaald vlakbij de finish naast de enorme kathedraal. Mijn wenkbrauwen fronste toen ik de thermometer bij de haven op 41 graden zag staan, dat beloofde nog wat voor zondag.”

In de herfstvakantie wordt altijd de marathon in de hoofdstad van Mallorca gelopen. Palma is een grote stad van ongeveer 400.000 inwoners. Voor al weer de 5e keer liep ik hier de marathon. De familie gaat altijd mee zodat we ook nog wat bij kunnen bruinen op het strand als het weer een beetje mee zit. Voor het stand zat het deze keer zeker mee met iedere dag 30 graden en geen wolk te bekennen.

Vrijdag kwamen we al aan op de enorme luchthaven en kwamen al vrij vlot aan met de bus in deze keer de badplaats Magaluf al is het makkelijker om in Arenal een hotel te hebben i.v.m. de bus. Zaterdag op de fiets mijn startnummer gehaald vlakbij de finish naast de enorme kathedraal. Mijn wenkbrauwen fronste toen ik de thermometer bij de haven op 41 graden zag staan, dat beloofde nog wat voor zondag.

Zondag al om 7 uur met de bus naar Palma waar ik ruim op tijd was voor de start om 9 uur. De start was vlakbij de kathedraal op een zesbaansweg langs de kust. De eerste kilometers gaan langs de jachthaven met het ene jacht nog mooier dan de ander. Rond de 5 km een flinke klim en het keerpunt terug naar het centrum. Op de 10 km wees de thermometer 28 graden aan maar daarna gingen we de schaduw van de stad opzoeken en de wegen waren speciaal nat gemaakt dus dat was best wel aangenaam en op de 15 km stond de thermometer zomaar weer op 21 graden. Na de 15 km lijkt het parcours een beetje op een stadscross met veel smalle straatjes, klimmetjes en natuurstenen wegdek. Rond de 19 km kom je de stad uit en ga je richting de badplaatsen van Palma zoals Playa de Palma en Arenal. Je loopt dan in de volle zon, gelukkig waren er iedere 3 km waterposten met flesjes water zodat je nooit een dorstgevoel kreeg. Rond de 30 km kom je langs het stand te lopen met dit jaar veel zonners. 5 Kilometer later kom je op een mooi fietspad te lopen dat een beetje slingert langs de Middellandse Zee, heel mooi. Aan het einde had ik het wel een beetje gehad maar finishte toch tevreden in 3:24, de week ervoor in Eindhoven nog 3:15 maar daar waren de omstandigheden toch wel een stuk beter.

Bij de finish werd je onthaald met grote bekers alcoholvrij bier, cola en nog wat sportdrank. Onderweg naar de bus kwam ik nog 1x langs de thermeter die het zeer hoge 44 graden aangaf. Woensdag ging ik weer naar huis dus ik heb nog wat gefietst (zeer mooi) wat hardgelopen en nog behoorlijk bruin geworden.

Volgens mij best een aanrader en meestal is het een stuk koeler dan dit jaar. De meeste van de bijna 20.000 deelnemers liepen de halve of de 10 km. Op de marathon is het zeker niet te druk.

Frans Woerden