23ste Zagreb Marathon

Ton Aker: “We kregen een lunch bon voor na afloop (dit bleek voor brood en soep, plus water en een pul bier), een functioneel T-shirt, een katoenen shirt, flesje water, een prima rugzak en een medaille achteraf, voor de prijs van € 20,-.”

Mijn vaste loopmaat Albert (Meijer) is volop bezig “landen te sparen” en hij had bedacht dat er in het voormalige Oostblok vele marathons worden georganiseerd, maar hij er nog geen op zijn lijstje had staan. Bij het plannen van zijn loop-agenda ontdekte hij de marathon van Zagreb, op 12 oktober, en hij vroeg mij mee te gaan. Aangezien ik Kroatië al aardig ken van vakanties en de tijd mij wel uit kwam, stemde ik in.

Op donderdag heen en op maandag terug: voldoende tijd om de stad te bezichtigen. We hadden een verdieping in een particulier huis in het centrum. Zagreb is uitgestrekt, maar het echte centrum is overzichtelijk klein, met alles op 15 minuten lopen. De vlucht duurt slechts anderhalf uur en dan met de bus nog een goed kwartier.

Het weer was goed, té goed zelfs: buitengewoon warm voor de tijd van het jaar, met 26-27 graden, ook op de dag van de marathon. Maar goed: Zagreb is een half-mediterraan land, met idem dito drink- en eetgewoontes: laat eten, ‘s morgens rustig de tijd voor ontbijt en koffie. Kroatië is voor veel dingen ongeveer even duur als Nederland, maar het eten en drinken is er goedkoop: bord mixed grill, plus salade en brood, plus een liter pivo voor 70 kuna (€ 10,=). De stad heeft als toeristische hoogtepunten een kathedraal, musea en een paar mooie parken. Wij hadden dat echter in een dagje wel gezien. Wel op vrijdag heerlijk langs de rivier de Sava gelopen: een dijk langs de uiterwaard met een heerlijk schelpenpad.

Het viel ons op dat er nauwelijks toeristen waren: wel dagelijks een bus Aziaten, we hoorden wat Engels praten en wat Duits: geen Nederlands gehoord: dat is zomers langs de kust wel anders!!! Wellicht lag het aan het feit dat op zaterdag de marathon van Budapest was, welke zeker Nederlanders trekt. Jammer dat we er te laat achter kwamen, anders hadden we een “dubbel” kunnen doen!

Op de dag van de marathon dus warm. Er was een inschrijftent voor de startnummers, een tentje van Adidas en van Garmin, twee kleedtenten en een eettent: we kregen een lunch bon voor na afloop (dit bleek voor brood en soep, plus water en een pul bier). Uiteindelijk kregen we een functioneel T-shirt, een katoenen shirt, flesje water, een prima rugzak en een medaille achteraf, voor de prijs van € 20,-.

De verzorging was ok, met water en sportdrank, banaan en sinaasappel. Het parcours was vrijwel vlak tot vals plat, over breed asfalt met trambanen, en liep vanuit het centrum eerst 7,5 km richting het oosten, keerpunt, langs de start 3 km richting het westen met keerpunt en weer terug. Marathon 2x. Drankposten op 5 km afstand. Drukke start met ca. 400 marathonlopers (waarvan een groot deel uit viel) en nog meer lopers op de halve afstand en op de 5 km.

Het gehele parcours is afgezet met dranghekken en verkeersregelaars, maar verder is het vrij saai lopen. Enkele Kenianen op kop (uiteindelijke winnaar in 2.13) en dan zijn de keerpunten op zich wel leuk: je komt elkaar 4x tegen. Tenminste, als je geluk hebt, want ik had mijn dag niet (te warm, te weinig km’s gemaakt en last van mijn rug), maar Albert ging heel goed (hij gedijt in de warmte) en dan zijn de keerpunten elke keer een bevestiging van onvermogen, voor mij dan.

Al met al voor weinig geld een leuke bestemming voor een weekeindje weg met marathon, mits je mooi weer hebt, want anders heb je het na een dagje ook wel weer gezien. Het smaakt in ieder geval naar meer Oostblok, dus wordt vervolgd!!

Ton Aker