Pascal van Norden en Irene Kinnegim winnen Olne Spa Olne

Pascal van Norden en Irene Kinnegim winnen de negentiende editie van deze Ardense Trail klassieker. Met uitslagen. Update.

Olne Spa Olne is een klassieker op trailgebied. Dit jaar werd alweer de negentiende editie gelopen. Volgens sommige trailpuristen van de laatste jaren zit er relatief wat veel asfalt in het parcours. Toch is het een uitdagende trail die (gelukkig) het wat kunstmatige karakter van sommige Ardense trails mist. Het is wat het is bij Olne Spa Olne, geen passages langs touwen en dat soort moderne fratsen. Daarbij het voordeel van een lage inschrijfprijs en na afloop een maaltijd en lekker bier. Gewoon een gezellige wedstrijd met niet te veel pretenties. Een wedstrijd waar elk jaar weer veel van de betere Belgische en Nederlandse trail lopers op afkomen. Voor de groep lopers/loopsters die de trail doen voor de competitie een prettig gegeven. Om op het podium te komen moet je hier echt strijd leveren, vooral bij de mannen. Het parcours lag er mooi bij met veel modder, goede omstandigheden voor een trail.

Bij de vrouwen stond Irene Kinnegim op de startlijst. Irene is 2-voudig Nederlands Kampioene triathlon. Ze is overgestapt op het trail lopen. Ze won al 2 keer de Veluwezoomtrail, maar verraste een paar weken terug met haar overwinning in een Spaanse trail over 102 km. In de Trail Sierra de las Nievas won ze niet alleen het klassement bij de vrouwen, maar bleef ze ook alle mannen voor. Wat heet, Irene finishte in een tijd van 9.35.21 en de eerste man finishte pas een uur na haar. Het was geen woest technisch parcours, maar wel een 100+ km met 2800 hoogtemeters+. Mits voldoende hersteld was al wel duidelijk wie Olne-Spa-Olne zou winnen. Irene Kinnegim kwam na 6.06.44 als eerste vrouw over de finish op de tiende plaats in het algemeen klassement. Een scherpe tijd, Mildred Haans die in 2013 won had 6.44 nodig op hetzelfde parcours. Tweede bij de vrouwen werd Yannick Delva in 6.48.25 en derde Bendedicte Reul in 7.10.36.

Bij de mannen was het Pascal van Norden die voor de overwinning ging. Pascal moest vorig jaar in het laatste stuk mede door maagklachten de overwinning laten aan de Belg Xavier Depart. Dit jaar wist Pascal Olne Spa Olne te winnen. Hij deed dat in een tijd van 5.18.23. Tweede werd Matthieu Deville in 5.34.22 en derde Thomas Beirnaert in 5.42.32. Over het parcours meldde Arie Fröberg: “Met een parcours met de nodige blubber, losliggende stenen onder vers gevallen bladeren en spontane riviertjes was het weer een geweldige Ultratrail. De laatste 10 km waren technisch wat makkelijker.” Maarten Schön die vorig jaar knap negende werd, liep nu een tijd van 6.22. Het parcours was niet de beloofde 69 km, de door de deelnemers gemeten afstanden kwamen gemiddeld op 66 km uit. Who cares. Maarten: “Was weer mooi dagje rennen in de Ardennen! Hoeveel er aan de start gestaan hebben weet ik niet. Volgens mij ergens rond de 500. Temperatuur ergens rond het vriespunt en weer redelijk gevarieerd en vaak erg heftig parcours. Heel de dag mist was ook leuk…”