Spijkennise SPARK Marathon (14 december 2014)

Een pleidooi van (ultra)loper Rienk Scholtemeijer voor de Spijkenisse SPARK marathon van komende zondag.

Nu loop ik niet zo veel wedstrijden als collega lopers. Graag wil ik toch jullie aandacht voor een redelijk onbekende maar ondergewaardeerde marathon: de Spijkennise SPARK Marathon. Nee, ik word niet gesponsord door de organisatie van de marathon ha ha. En nee, er staan geen metersdikke rijen mensen langs het parcours zoals in Rotterdam. En nee, je hebt geen start en finish in het historisch Olympisch stadion (Amsterdam).

Wat je dan wél hebt? Een typisch Nederlands polder parcours met eenzaam wuivende bomen in een de door mens gecreëerd landschap. Eindeloze weilanden die wachten op het voorjaar wanneer ze weer begrazen worden. Dorpjes waar je nog nooit van gehoord hebt en waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Start en finish op een atletiekbaan, hoe authentiek kan het zijn!

Bij mijn eerste deelname was ik bang te stuiten op de immer rook uitspuwende ovens van de Europoort. Maar dit is geenszins het geval. De wind heeft wel vrij spel en krijg je er bij cadeau. Maar daar laten we ons als lage landers toch niet door stuiten.

Het is één grote ronde, wat ik persoonlijk als loper prettiger vind. De marathon kenmerkt zich door een goede organisatie. De kilometerpunten zijn aangegeven. Voor de loper is er (noodzakelijke) verzorging om de vijf km. En de marathon heeft last but not least een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding!

Rienk Scholtemeijer