53 km Blegny

Hans Lems: “Om half 6 kwam de organisatie heel zachtjes, om mij niet wakker te maken, de zaal binnen. Ik was echter al wakker en deed mij te goed aan de door de organisatie voor mij meegenomen croissantjes inclusief een bakkie thee.”

Afgelopen vrijdagavond ben ik maar niet met de camper naar Luik vertrokken ivm de slechte weersverwachtingen. Geen zin om op hellingen met kettingen te gaan worstelen. Dus op pad met de Citroen Berlingo. Slaapzak/matrasje en kussen zijn altijd aan boord voor eventuele noodovernachtingen. Om ongeveer 10.00 ‘s avonds kwam ik op het plein in Blegny aan. Twijfelend over de goede locatie maar een eenzame man in een bushalte aangesproken en in mijn boerenkool Frans geprobeerd het juiste adres te achterhalen. En verdraaid…..het lukte.

Tussen een paar huizen door gereden kwam ik op een vrij grote parkeerplaats bij een school. Het juiste adres. Daar besloot ik de nacht door te brengen in een slaapzak zittend achter mijn stuur. Dit liep echter anders. Ik was bezig mijzelf te installeren toen ik 2 mannen met een bord voorbij zag schuifelen. Zouden deze 2 van de organisatie zijn? Op het bord stond namelijk TRAIL. Toen ik de 2 aansprak bleek er een Nederlands te spreken. Zij waren inderdaad van de organisatie en ik was hier aan het juiste adres. Of ik in mijn auto ging slapen met deze buitentemperatuur? Ben je gek! U kunt gewoon in de school slapen. Ik was heel gelukkig met deze uitnodiging, want de temperatuur was inmiddels aardig gedaald en echt comfortabel is het natuurlijk niet achter het stuur. Na een half uur lag ik alleen op een matje in een eetzaal met een gratis colaatje. Een van de mannen had zelfs beloofd de volgende dag verse croissantjes mee te nemen. Wat een gastvrijheid!!! ‘s Nachts begon het stormen en te sneeuwen. Was ik even blij met mijn knusse onderkomen.

Om half 6 kwam de organisatie heel zachtjes, om mij niet wakker te maken, de zaal binnen. Ik was echter al wakker en deed mij te goed aan de meegenomen croissantjes inclusief een bakkie thee. Hoeveel mensen zouden met dit weer starten, vroeg ik mij af. Zou de race wel doorgaan? Eigenlijk hoef je je dit nooit af te vragen in BelgiĆ«. We starten gewoon……c’est d’hiver!

Ongeveer 40 deelnemers gingen om 8.00 uur de schemer in voor 53 km. Wat stond ons te wachten met dit weer? Het weer….. dat viel uiteindelijk wel mee. Verder, ……., modder, modder en nog eens modder. Paden die waren veranderd in complete glijbanen, herstelmomenten van nul, en dan de doorweekte weilanden, echte kuitenbrekers.

Na ongeveer 8 uur en een kwartier kwam ik over de finish. Net voor donker. Na een hele dag soppen en baggeren een heerlijk voldaan gevoel. In de hal werden de finishers enthousiast ontvangen door de organisatie en verwend met een bord pasta. Dit alles voor de luttele prijs van 10 euro. Waar vind je nog zoiets? Inderdaad….in BelgiĆ«. Chapeau voor de ongeveer 10 deelnemers die de race in het donker hebben afgemaakt! Waaronder een landgenoot Sjors. Samen met zijn vrouw heb ik op zijn binnenkomst gewacht. Gefeliciteerd man! De winnaar in iets meer dan 5 uur. Hoe krijgen ze het voor elkaar vraag ik mij iedere keer af.

Samengevat: een waanzinnige gastvrije organisatie/ een heerlijke, goed gepijlde, maar zware trail. Voor dat geld een dikke aanrader!

Groet,
Hans Lems
Wateringen