Blaauwbek Marathon 7 februari

Op 7 februari wordt in Winschoten de eerste editie van de Blaauwbek Marathon georganiseerd.

AV Aquilo organiseert op 7 februari de Blaauwbek Marathon met de start en finish Winschoten. Winschoten staat bekend om de RUN, waar de lopers/loopsters rondjes draaien van 10 km door de mooi versierde straten van Winschoten en Heiligerlee. Bij de Blaauwbekmarathon ziet het parcours er totaal anders uit. Er is een afwisselend parcours van 21 km over verharde fietspaden en stille wegen ten noorden van Winschoten uitgezet. De route loopt door de Blauwe Stad, door de bossen van de Kromme Elleboog en langs het 800 hectare grote Oldambtmeer.

Er is keuze uit een marathon, een halve marathon en een kwart marathon. Voor die kwart marathon is een aparte route uitgezet met iets over de helft een verzorgingspost. De afstanden zijn zorgvuldig opgemeten, maar niet gecertificeerd. Het is dan ook een recreatieve loop zonder wedstrijdkarakter. De tijden worden geregistreerd en er komt een uitslagenlijst. De start van de hele en halve marathon is om 10.00 uur en van de kwart marathon om 10.30 uur. Voor de marathon geldt een tijdslimiet van 5.15 uur, met op de halve marathon een tussen limiet van 2.30 uur. Voor de andere afstanden zijn er geen tijdslimieten, maar het is wel een hardloopwedstrijd. Er staat om de 7 km een verzorgingspost. Op wat drukkere kruisingen staan er verkeersregelaars. Er is EHBO bij de start/finish en op het parcours. Er gaat een fietser mee met de snelste en de langzaamste deelnemer. Er zijn kleedruimtes en douches. Tegen betaling van 3 euro is een massage mogelijk. Na afloop van de Blaauwbek Marathon krijgen alle deelnemers een bakje snert.

De Blaauwbek Marathon maakt onderdeel uit van de Mega Marathon dag. Bij de startlocatie in Winschoten zijn er nog verschillende andere activiteiten, zoals een jeugdloop, een spinning marathon, vechtsport workshops, dans workshops en een wedstrijd voor de sterkste man en vrouw van Winschoten. De opbrengst van die activiteiten komt ten goede aan Alpe d’HuZes. Zie ook de website http://www.megamarathondag.nl/

Voor de Blaauwbek Marathon is er voor-inschrijving tot vrijdag 30 januari 24.00 uur. Inschrijven gaat via http://www.inschrijven.nl zie ook de website http://www.blaauwbekmarathon.nl Bij voor-inschrijving zijn de kosten voor de marathon 15 euro, voor de halve marathon 10 euro en voor de kwart marathon 7,50 euro. Op 7 februari is er dag-inschrijving mogelijk. De kosten liggen dan 2,50 hoger. Leden van Aquilo kunnen zich inschrijven via Aquilo.

De inschrijving voor de Blaauwbek Marathon loopt naar wens. Op 18 januari waren er 65 inschrijvingen binnen. De organisatie mikt op 125-150 deelnemers. Een kleinschalig evenement. De lijst met ingeschreven lopers/loopsters staat op de website. Wat bij de deelnemers van de hele marathon opvalt is dat het bijna allemaal ultralopers zijn. De aanleiding om de Blaauwbek Marathon te organiseren was het wegvallen van de Midwinter Marathon. Ook dat was een marathon waar traditioneel veel ultralopers meededen.

Iedereen is van harte welkom op 7 februari in Winschoten. We hopen dat de eerste editie van de Blaauwbek Marathon een succes wordt en dat daarmee een mooie traditie geboren wordt.

Henri Thunnissen
namens het organisatiecomité van de Blaauwbek Marathon