Mariska Kramer eerste vrouw in Amerikaanse trail

Mariska Kramer maakte haar debuut in een Amerikaanse trail van 50 km met een klinkende overwinning!

Mariska Kramer deed op 10 januari mee aan de Savannah Rails to Trails 50 km, voor Mariska haar ultraloop debuut. Het was een trail in Amerikaanse stijl in 4 rondes met gras, zandpaden, een half verharde weg en elke ronde 500 meter asfalt. Een lekker rondje volgens Mariska, gelopen onder koude maar zonnige omstandigheden.

Mariska liep de 50 km in een zeer sterke tijd van 3.26.19. Mariska kan goed overweg met een wat zwaarder parcours. Ze won tenslotte al 10 keer de Berenloop op Terschelling. Mariska is nu op de 50 km de snelste Nederlandse vrouw ooit. Ook internationaal is dit een tijd waarmee je meedoet om de prijzen op de 50 km. Een trail als deze laat zich niet echt vergelijken met een officieel opgemeten 50 km op de weg, maar dit is echt een bijzondere prestatie. Mariska werd tweede overall met bijna 1 uur voorsprong op de nummer 3. Bij de mannen won het jonge talent David Kilgore in 3.01.00. Een naam die we de komende jaren vaker zullen tegenkomen.

Mariska Kramer verbleef rond de jaarwisseling een paar weken in Amerika. Eind december deed ze mee aan de Jacksonville Bank Marathon die ze won in een tijd van 2.46.10. In Jacksonville was het warm en vochtig. Mariska liep de marathon en trail in voorbereiding op de 60 van Texel, maar moet daar vanwege een blessure helaas verstek laten gaan. Er is ook goed nieuws, Mariska maakt deel uit van het nieuwe team van Noordelijke topatleten, gesponsord door Klaas Oudman en Valkema Sport. Een mooi initiatief.

De link naar de uitslagen van de Savannah Rails to Trails is: https://ultrasignup.com/results_event.aspx?did=27505

Henri Thunnissen