Knippenberg documentaire krijgt voorpremière op Texel op 4 april

Er komt een Andere Tijden Sport aflevering over de 18-daagse tocht van Hoek van Holland naar Stockholm die Jan Knippenberg in de zomer van 1974 ondernam. In het paasweekeinde wordt een ‘director’s cut’ al vertoond op Texel

Al meer dan 10 jaar was er het plan een documentaire te maken over ultraloper Jan Knippenberg (1948-1995). Een filmploegje onder leiding van Dirk Jan Roeleven maakte in dat kader al eens opnamen van Jan’s loopvriend Ron Teunisse tijdens de 120 van Texel van 2005. Andere Tijden Sport heeft het project nu geadopteerd en de realisatie is in een stroomversnelling gekomen. De documentaire gaat met name over Knip’s hardlooptocht van Hoek van Holland naar Stockholm in 1974 waarbij hij in 18 dagen meer dan 1600 kilometer liep. Broer Bob Knippenberg legde die prestatie op amateurfilm vast en dat materiaal is nooit vertoond en nog in uitstekende staat. Het vormt de rode draad door de documentaire en wordt aangevuld met interviews met de begeleiders van toen, waaronder Wim Verhoorn.

Knippenberg verhuisde in 1984 naar Texel en ging in 1990 geschiedenisles geven aan de OSG De Hogeberg. Datzelfde jaar gaf hij de aanzet tot de voorbereiding van de Zestig van Texel, de tweejaarlijkse ultraloop van 60 km die op 1 april 1991 voor het eerst werd georganiseerd door Atletiekvereniging Texel. Omdat sommige ultralopers 60 km wat kort vonden, organiseerde Knippenberg in 1993 de 120 van Texel voor een select gezelschap. Zelf werd hij derde op dat eerste dubbele rondje Texel. Tijdens de 2e editie van de 120 van Texel in 1995 moest hij in de tweede ronde opgeven en bleek hij achteraf ongeneeslijk ziek te zijn. In november dat jaar overleed Jan.

De TV-uitzending van deze Andere Tijden Sport aflevering staat gepland voor 5 juli, de dag dat de Tour de France in Utrecht start. Er komt tijdens de Paasdagen al een voorpremière van een eerste ruwe versie in Cinema Texel, zaterdagmiddag 4 april, met twee (gratis) voorstellingen voor genodigden en Texelaars. Op zondag 5 april wordt de documentaire ook vertoond in de Stayokay, de finishlocatie van De Zestig van Texel op tweede paasdag 6 april.

Martien Baars
(martien.baars nioz.nl)