DFW runners: Wieringhbos Trail Marathon op 15 maart

Op 15 maart organiseert Drenths-Friese-Wold-Runners de Wieringhsbos Trail Marathon, een try out voor een nieuwe serie van trailmarathons.

De Drents Friese Woldrunners is met afstand de meest actieve wedstrijd organisatie in Nederland. Hun eerste marathon organiseerden zijn in 2001. In 2004 en 2005 werd er een 100 km georganiseerd. In 2009 een marathon tiendaagse. Waar ze de afgelopen jaren gemiddeld dik 25 wedstrijden per jaar organiseren, was 2013 hun topjaar met maar liefst 39 wedstrijden. Al die wedstrijden kenmerken zich door hun kleinschaligheid en gemoedelijkheid. Bij een marathon bij DFW ben je geen nummer, want de meeste marathon die worden georganiseerd hebben een maximum aantal deelnemers van 15. Voor 2015 is het programma voorlopig iets ingeperkt ten opzichte van de voorgaande jaren. Nou ja, toch bijna 20 marathons, waaronder een trail marathon.

De afgelopen jaren had DFW nog wel eens pech in de winterperiode dat een marathon moest worden geannuleerd omdat het bos vol lag met omgewaaide bomen of het bos slecht begaanbaar was vanwege werkzaamheden in het bos. Een gewone marathon kan dan niet doorgaan, maar voor een beetje trail loper is dat juist een uitdaging. De belangstelling voor trails is de laatste jaren daarnaast enorm gegroeid. Er wordt bij DFW gedacht aan het opzetten van een RunFourRounds trailserie, een serie van trail marathons in de winter met een parcours van ruim 10 km dat 4 keer gelopen wordt. Op zondag 15 maart is de try out met de Wieringhsbos Trail Marathon. Dit is een marathon in 5 uitdagende ronden. Met het nodige reliëf (nou ja het is wel Drenthe dus verwacht geen bergen!), over de hei, graspaadjes, akkers, door het bos, over sloten en met 2 passages over asfalt. De start is in Zuidlaren, waar ook de verzorgingspost staat. Op de website (http://www.dfwrunners.nl/) staat de route in Afstandmeten en een aantal foto’s die een idee geven van deze marathon. De route is aangegeven met lintjes en er is een gps track beschikbaar. Het is een leuke marathon om te lopen en/of om te trainen voor een langere trail.

Het mooie van de marathons van DFW is dat je niet de hoofdprijs hoeft te betalen om mee te kunnen doen. Voor het luttele bedrag van 10 euro kan je je inschrijven. De voorinschrijving loopt tot en met 7 maart of tot het moment dat de limiet van 15 deelnemers is bereikt. Als er nog plek is kan je je ook op de wedstrijddag zelf inschrijven voor 13 euro. De inschrijving is op 27 februari opengegaan. Er hebben zich al 6 deelnemers gemeld, dus als je belangstelling hebt voor de Wieringhsbos Trail Marathon schrijf je dan z.s.m. in. Op de website staat alle info over de Wieringhsbos Trail Marathon én de andere marathons van DFW.

Henri Thunnissen