Limburgs Zwaarste op 18 april

De inschrijving voor Limburgs Zwaarste loopt goed, maar organisator Willem Mütze kan nog wel wat inschrijvingen gebruiken vooral voor de 60 en 80 km.

Op 18 april wordt voor alweer de negende keer Limburgs Zwaarste georganiseerd. Op dezelfde dag is de toertocht van de Amstel Goldrace, dus degenen die er een gezellig weekend met de familie of loopvrienden van willen maken doen er goed aan om op tijd een vakantie onderkomen te boeken. De route van Limburgs Zwaarste kruist op 3 plekken de route van de Amstel Goldrace, veel last zullen de lopers en fietsers niet van elkaar hebben. Waar de fietsers het lastig wordt gemaakt op verharde klimmetjes als de Keutenberg en Eyserbosweg, duiken de lopers de onverharde paden in de bossen en velden in.

De routes van Limburgs Zwaarste zijn grotendeels gelijk aan die van vorig jaar. Willem Mütze heeft de route voor het tweede lusje van de 100 km stevig aangepast. Het resultaat mag er zijn, een leuke route met veel minder asfalt. De laatste paar kilometer van de 80 km gaan dit jaar onverhard door het bos, samen met de route van de 60 km. De inschrijving loopt goed maar er kunnen zeker nog wel wat inschrijvingen bij. Traditioneel loopt de inschrijving voor de 100 km het beste. Het bijzondere van deze 100 km is dat als je op 67 km bent op de verzorgingspost bij het Eyserbosch je kan besluiten om het rondje over Valkenburg niet te doen en er een 80 km van te maken. Je komt dan in het klassement van de 80 km. Overstappen van de 80 en 100 km op de 60 km is niet meer mogelijk.

Traditioneel wordt Limburgs Zwaarste in de winter in 2 delen voorgelopen als Limburgs halfzware. De eerste editie daarvan is op 14 februari gelopen en de tweede staat voor 7 maart op het programma. Op 7 maart wordt het tweede deel gelopen van de 100 km, van boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen naar het Eyserbosch, dan het rondje over Valkenburg en dan van het Eyserbosch terug naar Heerlen. Het is een groepsloop. Het is ook een ideale mogelijkheid om je eigen te maken met het parcours zodat je op 18 april weet wat je te wachten staat.

Bij Limburgs Zwaarste liggen de tijdslimieten ruim. Dat biedt ook de langzamere lopers/loopsters de gelegenheid om mee te doen en te genieten van het mooie Zuid-Limburgse heuvelland. Want om dat genieten gaat het toch? Dit wordt mijn negende Limburgs Zwaarste. Ik was er 4 keer als loper en 4 keer als vrijwilliger. Ik kan niet anders dan deze loop van harte aan te bevelen. Ik hoop op 18 april veel bekende gezichten te zien. Dan maken we er samen een loop feestje van. Willem zorgt zoals altijd voor de vlaai!

Voor informatie over en inschrijving voor Limburgs Zwaarste zie de website http://www.funrunner.nl/

Henri Thunnissen