Marathon rond Lago Trasimeno met kunst en cultuur in de buurt

Wim van Amerongen: “Een mooie afwisselende route met één steile klim volgde de contouren van het meer. Glooiende heuvels, cipressen, pijnbomen en mooie vergezichten over het blauwgroene water waarin drie eilandjes liggen.”

Altijd leuk om na 165 marathons een nieuwe marathon te ontdekken. Dankzij Sylvia van der Male, een Nederlandse hardloopster die in Castiglione del Lago woont en werkt, kwam ik de Strasimeno Maratona op het spoor. Haar club organiseerde al weer voor de negende keer deze populaire marathon en ultramarathon rond het Trasimeense Meer. In de wetenschap dat de dagen na de marathon in de voetsporen van Franciscus van Assisi veel moois te zien is op korte afstand van startplaats Castiglione del Lago, hoefde ik niet lang na te denken om naar Italië af te reizen. Immers Assisi, Perugia, Arezzo, Siena en Cortona waar het met een rijkdom aan kunst en cultuur goed toeven is, liggen in de buurt.

Een kleine tweeduizend lopers stonden op zondag 8 maart bibberend aan de start in Castiglione del Lago. Een venijnige koude wind was het restant van een ware storm die Umbrië en Toscane een paar dagen eerder had geteisterd. Automobilisten werden gewaarschuwd voor ‘vento forte’. Bomen waren ontworteld en het water in het meer stond ongekend hoog. De deelnemers konden kiezen uit vijf afstanden: 10 km, halve marathon, 34 km, marathon en 58 km. Onderweg dunde het peloton geleidelijk uit. In Borghetto was de finish van de 10 km, in Passignano van de halve marathon en in San Feliciano van de 34 km.

Voor de marathon was de streep getrokken in Sanarcangelo. Een mooie afwisselende route met één steile klim volgde de contouren van het meer. Glooiende heuvels, cipressen, pijnbomen en mooie vergezichten over het blauwgroene water waarin drie eilandjes liggen: Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese. Aan de noordkant van het meer waren de sporen uitgewist van de veldslag tussen Hannibal en de Romeinen. Maar die strijd werd dan ook al ruim 22 eeuwen eerder, in 217 voor Christus, uitgevochten. De marathon was goed georganiseerd. Met een keur aan eten en drinken: ‘sali’ (sportdrank), water, fruit en ‘biscotti’.

In een gezellige nabespreking in een pizzeria voelden Fausto en Mirco van de organiserende club wel voor de suggestie om voortaan voor één finishplaats te kiezen in plaats van dezelfde startplaats voor alle lopers. Dat zou betekenen dat dan in de tiende editie niet alleen de ultralopers maar ook de deelnemers aan de kortere afstanden na een mooie slotklim in het aantrekkelijke historische centrum van het hoog gelegen Castiglione del Lago de eindstreep bereiken.

De uitslagen staan op: http://www.dreamrunners.it

Sylvia van der Male is niet alleen hardloopster, maar werkt ook bij een verhuur bureau van appartementen en vakantiehuizen in Umbrië. Voor de website zie: http://villainumbria.com/nl/

Wim van Amerongen
Wimvanamerongen(at)casema.nl

Noot redactie Ultraned (Henri Thunnissen): De ultraloop van 58 km staat wel in de kalender van Ultraned, de marathon niet. Voor 2016 zullen we de marathon toevoegen in de kalender. De wedstrijd is volgend jaar op 6 maart.