Brief aan Jean-Paul Praet

Jean-Paul ziet vaak heel scherp wat de kwaliteit is van verschillende zaken in de ultramarathon. Het nieuwe wereldrecord 6 uur voor vrouwen gaf aanleiding tot discussie.

Beste Jean-Paul,

Heb het commentaar bij het wereldrecord 6 uur voor vrouwen gelezen op uw website ( http://users.pandora.be/ultra/weetjes.htm ). Ik kan daar volledig in mee komen.

In de “1999 IAU Age-Graded Tables” zijn de volgende prestaties vermeld als haalbare wereldrecords:

100 km mannen: 5:49’42
100 km vrouwen: 6:30’57
6 uur mannen: 102.453
6 uur vrouwen: 93.347

Nu moet ik bij de 6 uur aantekenen dat ik dit nummer eerder zie als een opstapnummer; een binnenkomer voor de potentiele ultramarathon loper. Organisatorisch zijn dit soort wedstrijden makkelijker te organiseren dan lopen over vaste afstand, waardoor er in elke regio zo een wedstrijd bestaansrecht kan hebben. Het moet de kweekvijver zijn voor enkele sterke 100 kilometers, waarvan we binnen de BeNeLux toch wel een vijf- of zestal zouden kunnen gebruiken. De zes uur is een prima binnenkomer voor de doorsnee wedstrijdloper op de marathon. Met een goed debuut moet meteen meer dan 80 kilometer gelopen kunnen worden (70 voor vrouwen), en op zulke afstanden kun je eventueel ook een selectie voor een nationaal team 100 kilometer rechtvaardigen. Dit in tegenstelling tot wedstrijden over 50 of 60 kilometer, die naar mij mening onvoldoende garantie kunnen bieden voor kwaliteiten op de 100 kilometer. Daarnaast is een 6 uur veel toegankelijker dan een 60 kilometer voor bijvoorbeeld een jogger die rond de vier uur loopt op de marathon. In Belgie is natuurlijk Robert Lardinois een sprekend voorbeeld van de voordelen van de 6 uur. Als M80-er kan hij meestal niet meer een marathon lopen binnen de gangbare limieten van vijf uur of daaromtrend. Op de zes uur loopt hij gewoon mee; ook niet eenzaam ver achter alle anderen, maar opgenomen in de gemeenschap loopt hij tussen de andere lopers zijn rondes in zijn eigen tempo.
Ik verwacht eerder dat een man de 100 kilometer onder de zes uur loopt dan dat een man meer dan 100 kilometer loopt tijdens een zes uur loop. De absolute top zal zeker de eerste prioriteit leggen op de 100 kilometer en dat moet ook zo blijven. Dat dus aan de top van de ranglijsten de 100 kilometer veel sterker is dan de 6 uur is een gegeven dat wel altijd zo zal blijven. Toch is het goed als af en toe wat atleten uit de absolute top een uitstapje maken naar de 6 uur; temeer daar ze daarmee ook uitstraling geven aan dit onderdeel en een voorbeeld kunnen zijn voor die vele anderen die hun eerste ultramarathon lopen tijdens een of andere zes uur loop.

Met vriendelijke groet
Ton Smeets

PS UltraNED meldde dit wereldrecord eerder deze week, zie https://www.ultraned.org/n_item/f643.html

PPS De “1999 IAU Age-Graded Tables” is een 46 pagina’s tellend boekje, dat u kunt bestellen bij A. Smeets, door overboekenbg van 5 gulden op postgiro 188.60.13 of op bankrekening 17.95.45.663, ten name van A.Smeets te Budel Dorplein en onder vermelding van “IAU-tabellen”.

a.smeets@trouwweb.nl